Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zavad-na-farmarskych-trzich-v-prvnim-pololeti-mezirocne-ubylo/
Vydáno: 19. 7. 2023
Autor: SVS
Státní veterinární správa (SVS) stabilně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na oblíbených farmářských trzích. Za první pololetí letošního roku veterinární inspektoři provedli v celé České republice přes 180 kontrol prodejců na trzích. U třinácti procent kontrol odhalili prohřešky. Při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v tomto období.
Nejčastějším prohřeškem v dosavadním průběhu roku jsou chyby ve značení potravin. Následuje porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe, kam patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Další časté závady představuje porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží. V prvním pololetí loňského roku provedli veterinární inspektoři na trzích 168 kontrol, nějakou závadu zjistili v pětině ...
https://bezpecnostpotravin.cz/studie-gyts-215-deti-ve-veku-13-15-let-uziva-tabakove-vyrobky/
Vydáno: 19. 7. 2023
Autor: SZÚ
Foto: Shutterstock
Státní zdravotní ústav se v roce 2022 opět zapojil do celosvětového výzkumu GYTS (Global Youth Tobacco Survey – Mezinárodní šetření užívání tabáku mezi mladistvými), který monitoruje užívání tabáku a nikotinu mezi žáky ve věku 13-15 let, včetně jejich znalostí a postojů k těmto výrobkům, pasivnímu kouření, nebo vlivu médií a reklamy. GYTS používá standardní základní dotazník, výběr vzorku a protokol pro sběr dat. Výzkum se koná pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) a Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC).
Výsledky studie poskytují ucelená data o užívání tabáku a nikotinu mezi mládeží i jejich postojích, která jsou nezbytná pro tvorbu preventivních a výchovných programů a následné měření jejich účinnosti.
„Nejen mezi mládeží panuje mylný názor, že čím dál populárnější výrobky jakými jsou elektronické cigarety nebo zahřívaný tabák, jsou oproti klasickým cigaretám vlastně „zdravé“, respektive prakticky neškodné. Ovšem není tomu tak – zahřívané tabákové výrobky produkuj ...
https://bezpecnostpotravin.cz/graficke-a-slovni-vyjadreni-ochuceni-pri-oznacovani-potravin-2/
Vydáno: 19. 7. 2023
Autor: SZPI
Foto: archiv MZe
Dotaz:
Jak lze označit potravinu, pokud je k ochucení potraviny použita složka v přírodní podobě, nebo je použito přírodní aroma, nebo je použito pouze aroma syntetické?
Odpověď:
I. V potravině je daná složka použita v přírodní podobě (např. potravina obsahuje ovoce nebo ovocnou šťávu)
Grafické/slovní vyjádření složky:
Pokud potravina předmětnou složku obsahuje,
je možné ji na obale graficky vyobrazit (např. obrázek ovoce – realistický nebo graficky zpracovaný – v případě použití ovoce, ovocné šťávy, ovocné šťávy z koncentrátu nebo ovocné dřeně) a/nebo
lze použít slovní vyjádření (např. „jahodový“).
Zdůrazněná složka a QUID:
Zároveň je třeba pamatovat na čl. 22 odst. 1 písm. b) nařízení (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění (dále jen „nařízení (EU) č. 1169/2011“), dle kterého se uvede množství složky nebo skupiny složek použité při výrobě nebo přípravě potraviny (QUID), pokud je složka nebo skupina složek v označ ...