Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/houbarska-sezona-jiz-zacala-budte-ostraziti/
Vydáno: 13. 9. 2023
Autor: ANSES
Foto: Shutterstock
Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) upozorňuje veřejnost na nebezpečí záměny jedlých hub s jedovatými a dává důležitá doporučení.
ANSES – Sběr hub letos začal brzy. Přestože jsou volně rostoucí houby oblíbenou pochoutkou, některé druhy jsou pro člověka jedovaté nebo dokonce smrtelné. V roce 2022 zemřeli ve Francii dva lidé poté, co zaměnili jedovaté druhy za jedlé. Ať už jste znalci, nebo příležitostní sběrači, měli byste zůstat ostražití a dodržovat správné postupy, aby Vaše konzumace hub byla bezpečná.
V roce 2023 byly nahlášeny případy otravy houbami již v srpnu Deštivé počasí v několika francouzských regionech v srpnu podpořilo brzký růst volně rostoucích hub. Zároveň od 1. srpna 2023 došlo k nárůstu počtu otrav nahlášených francouzským toxikologickým centrům: bylo zdokumentováno již více než 250 případů, což je dvakrát více než v roce 2022.
Tyto případy otravy byly způsobeny různými příčinami: záměnou jedovatého druhu za jedlý, někdy v důsledku použití aplikace pro urč ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-proteinovych-mlecnych-vyrobku-2023/
Vydáno: 13. 9. 2023
Autor: dTest
Ilustrační foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest v zářijovém čísle svého časopisu publikovala výsledky testu proteinových mléčných výrobků – jogurtů, skyrů a dezertů.
Možná jste si všimli, že se v posledních letech vedle běžných jogurtů nebo pudinků objevují podobné výrobky slibující vysoký obsah proteinu čili bílkovin. V laboratoři jsme nechali proklepnout šestnáct jogurtů, skyrů a dezertů. Každá z kategorií vyniká něčím jiným a každý si může vybrat, co mu nejlépe vyhovuje. Správná volba přitom nemusí být snadná. Zjistili jsme totiž, že ne všechny výrobky obsahují to, co slibují.
Test proteinových jogurtů, pudinků a skyrů reaguje na rostoucí oblibu mléčných produktů s vysokým podílem bílkovin. Narazit na ně můžete téměř ve všech řetězcích a samozřejmě i na e-shopech. Zatímco do dezertů nebo jogurtů se bílkoviny přidávají dodatečně, skyr – islandská specialita kombinující tvaroh a jogurt – je na ně bohatý přirozeně. Abychom mohli porovnat jednotlivé druhy výrobků mezi sebou, poslali jsme do laboratoře celkem 16 vzorků reprezentujících prot ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-doplnky-stravy-z-pohledu-szpi/
Vydáno: 13. 9. 2023
Autor: Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Foto: Shutterstock
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 26. září 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Doplňky stravy z pohledu SZPI“.
Přednášející: Ing. Miriam Bellofattová vedoucí oddělení Národních kontaktních míst, SZPI ABSTRAKT Doplňky stravy lze považovat za velmi specifickou komoditu. Ačkoli vzhledem často připomínají léčiva, jedná se o potraviny, které musí být při uvádění na trh v souladu s potravinářskou legislativou.
Přednáška je zaměřena na problematiku doplňků stravy z pohledu dozorového orgánu – SZPI. Posluchači budou v úvodu seznámeni s obecnými fakty, jako je definice doplňků stravy, jejich formy, účel použití a dále s legislativními požadavky na složení, označování a informační povinnost. Další část se věnuje problematice rostlinných doplňků stravy v současnosti a zároveň se zamýšlí nad jejich budoucno ...