Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pravidla-pro-dovoz-zivocisnych-produktu-pro-osobni-spotrebu/
Vydáno: 23. 6. 2023
Autor: SVS
Tisková zpráva – Před nadcházejícím období letních dovolených Státní veterinární správa (SVS) připomíná, jaká pravidla platí pro dovoz produktů živočišného původu určených pro osobní spotřebu ze zemí mimo Evropskou unii (třetích zemí). Pro dovoz produktů živočišného původu včetně směsných produktů uplatňuje EU harmonizovaný přístup. Do EU tak není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, salámy, šunky, klobásy a rovněž mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry či jogurty. Tyto produkty živočišného původu totiž mohou obsahovat choroboplodné zárodky způsobující infekční choroby.
Z důvodu nebezpečí zavlečení nebezpečných nákaz do EU (včetně území ČR) podléhá dovoz některých produktů živočišného původu do EU přísnému režimu. Tento režim (zákaz) se nevztahuje na dovozy výše uvedených produktů ze států Andorry, Islandu, Lichtenštejnska, Norska, San Marina a Švýcarska, tedy ze států, které sice nejsou členy EU, ale mají s ní nadstandardní vztahy či zvláštní status. Pro státy jako Grónsko nebo Faerské ostrovy platí, že z nich ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-poznatky-o-novych-druzich-bakterii-rodu-brucella/
Vydáno: 23. 6. 2023
Autor: ANSES, KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-768x436.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-1536x871.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/ovce_stado_orez-2048x1162.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="581" class="wp-image-42915" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Informace Francouzského úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) – V posledních letech bylo učiněno mnoho objevů o bakteriích rodu Brucella: byly objeveny nové druhy, jiné, již známé druhy, byly zjištěny u zvířat, o nichž nebylo známo, že jsou nositeli těchto bakterií, a v západní Evropě se objevují druhy, jako je Brucella canis. Mohou se tyto bakterie přenášet na člověka? Kterých živočišných druhů se týkají? Jak lze tyto bakterie od sebe odlišit? Na tyto otázky se zaměřil evr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-se-zaridit-a-na-co-nezapomenout-v-letnich-vedrech-aby-nedoslo-k-poskozeni-zdravi/
Vydáno: 23. 6. 2023
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-768x496.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-1536x992.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/voda-ochucena_citron_orez-2048x1323.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="661" class="wp-image-42865" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Doporučení HSHMP – Každý ví, že v horkých letních dnech je třeba dostatečně pít, v poledních hodinách se chránit před přímým slunečním svitem a nosit lehké vzdušné oblečení. Přesto každoročně v letních dnech záchranná služba sváží jednoho „zapomnětlivce“ za druhým do nemocnic s diagnózou přehřátí, úpal či úžeh… Někdo opravdu zapomene, častěji ale spoléháme, že „dnes to ještě zvládnu“ nebo „dnes ani není takové horko“, případně „chvilka na slunci ...