Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Zveme Vás na výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se bude konat ve středu 13. září 2023 od 9.00 hodin: Inovace slaví 10 let – reformulační snahy výrobců jsou jejich významnou součástí.
Konference se bude konat v Ballingově sále Národní technické knihovny, Technická 2710/6, Praha 6. Souřadnice: 50.1039000N, 14.3906000E. Budova NTK je přímo v areálu ČVUT a VŠCHT. Areál je snadno dostupný MHD – trasa A, stanice Dejvická. Garáže Dejvice nebo vzdálenější parkoviště Verdunská u Vítězného náměstí.
Pokud máte zájem se konference zúčastnit, prosíme o přihlášení do 10. září na e-mail: hrabcova@foodnet.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-stravovani-na-kvalitu-zivota-cloveka-je-zasadni-prakticky-polovina-cechu-ho-naprosto-podcenuje/
Vydáno: 8. 9. 2023
Autor: SZÚ
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva SZÚ – 48% Čechů podle údajů Eurostatu uvedlo, že denně nesní ani jednu porci ovoce nebo zeleniny. Pouze necelých 8% sní doporučovaných 5 a více porcí ovoce a zeleniny. Průměrná spotřeba soli je třikrát vyšší než zdravotní limity a celkově má rizikové stravovací návyky více než pětina populace. Téměř za čtvrtinou úmrtí ročně přitom v základu stojí špatné stravování, jak dokládá statistika (OECD, 2019).
„Dostupné údaje ukazují, že ročně za téměř polovinou všech úmrtí v Česku stojí rizikové faktory chování v čele se špatnou stravou, následuje kouření a konzumace alkoholu. Systematicky narůstá i počet obézních lidí. Je potřeba neustále zdůrazňovat to, že každý z nás by měl pečovat o své zdraví, zdravě jíst, dostatečně se hýbat, vyhýbat se alkoholu a drogám. Jsou to věci, které už většina lidí slyšela, ale málo kdo těchto rad dbá. Naše zdraví přitom nevzniká v nemocnici, tam se dostáváme, až když je zdraví poškozené a mnozí očekávají, že n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-dozor-v-oblasti-spolecneho-stravovani/
Vydáno: 8. 9. 2023
Autor: SZPI
Foto: Shutterstock
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu přehledně uvádí informace pro provozovatele potravinářských podniků v oblasti společného stravování, související právní předpisy a doporučení pro správnou praxi.
Společné stravování
Státní dozor v oblasti společného stravování a základní povinnosti PPP
Přehled nejdůležitějších právních předpisů pro oblast společného stravování
Pokrmová vyhláška
Označování alergenů v provozovnách společného stravování
Správná praxe při fritování
Informace k povinnosti provozovatelů přijmout opatření ke snížení obsahu akrylamidu v potravinách
Nakličování semen v provozovnách společného stravování
Prodej lihovin a alkoholických nápojů – zvláštní požadavky
Odpady z provozoven společného stravování
Postupy založené na HACCP v provozovnách s nízkou mírou rizika
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP ...