8. září 2023
8
září

Výroční konference Platformy pro reformulace 13. 9. 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/vyrocni-konference-platformy-pro-reformulace-13-9-2023/

Vydáno: 8. 9. 2023
Autor: PK ČR

 

 

Zveme Vás na výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se bude konat ve středu 13. září 2023 od 9.00 hodin: Inovace slaví 10 let – reformulační snahy výrobců jsou jejich významnou součástí.

Konference se bude konat v Ballingově sále Národní technické knihovny, Technická 2710/6, Praha 6. Souřadnice: 50.1039000N, 14.3906000E.
Budova NTK je přímo v areálu ČVUT a VŠCHT. Areál je snadno dostupný MHD – trasa A, stanice Dejvická. Garáže Dejvice nebo vzdálenější parkoviště Verdunská u Vítězného náměstí.

Pokud máte zájem se konference zúčastnit, prosíme o přihlášení do 10. září na e-mail: hrabcova@foodnet.cz 

Změna programu vyhrazena.

 

Zdroj: Potravinářská komora ČR

8. září 2023
8
září

Vliv stravování na kvalitu života člověka je zásadní, prakticky polovina Čechů ho naprosto podceňuje

  https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-stravovani-na-kvalitu-zivota-cloveka-je-zasadni-prakticky-polovina-cechu-ho-naprosto-podcenuje/ Vydáno: 8. 9. 2023 Autor: SZÚ   Foto: Shutterstock Tisková zpráva SZÚ – 48% Čechů podle údajů Eurostatu uvedlo, že denně nesní ani jednu porci ovoce nebo zeleniny. Pouze necelých 8% sní doporučovaných 5 a více porcí ovoce a zeleniny. Průměrná spotřeba soli je třikrát vyšší než zdravotní limity a celkově má rizikové stravovací návyky více než pětina populace. Téměř za čtvrtinou úmrtí ročně přitom v základu stojí špatné stravování, jak dokládá statistika (OECD, 2019). „Dostupné údaje ukazují, že ročně za téměř polovinou všech úmrtí v Česku stojí rizikové faktory chování v čele se špatnou stravou, následuje kouření a konzumace alkoholu. Systematicky narůstá i počet obézních lidí. Je potřeba neustále zdůrazňovat to, že každý z nás by měl pečovat o své zdraví, zdravě jíst, dostatečně se hýbat, vyhýbat se alkoholu a drogám. Jsou to věci, které už většina lidí slyšela, ale málo kdo těchto rad dbá. Naše zdraví přitom nevzniká v nemocnici, tam se dostáváme, až když je zdraví poškozené a mnozí očekávají, že n ...

8. září 2023
8
září

SZPI – dozor v oblasti společného stravování

  https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-dozor-v-oblasti-spolecneho-stravovani/ Vydáno: 8. 9. 2023 Autor: SZPI   Foto: Shutterstock Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu přehledně uvádí informace pro provozovatele potravinářských podniků v oblasti společného stravování, související právní předpisy a doporučení pro správnou praxi.   Společné stravování Státní dozor v oblasti společného stravování a základní povinnosti PPP Přehled nejdůležitějších právních předpisů pro oblast společného stravování Pokrmová vyhláška Označování alergenů v provozovnách společného stravování Správná praxe při fritování Informace k povinnosti provozovatelů přijmout opatření ke snížení obsahu akrylamidu v potravinách Nakličování semen v provozovnách společného stravování Prodej lihovin a alkoholických nápojů – zvláštní požadavky Odpady z provozoven společného stravování Postupy založené na HACCP v provozovnách s nízkou mírou rizika Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP ...