20. červen 2023
20
červen

13. Globální summit o regulační vědě (GSRS23)

https://bezpecnostpotravin.cz/13-globalni-summit-o-regulacni-vede-gsrs23/ Vydáno: 20. 6. 2023 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/13.global_summit_technologies-300x116.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/13.global_summit_technologies-768x296.jpg 768w" alt="" width="969" height="374" class="wp-image-42693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" /> Kdy: 27.-28. 9. 2023Kde: hybridně (Parma, Itálie + on-line) Globální summit o regulační vědě (GSRS) je každoroční mezinárodní konference, na které se diskutuje o inovativních technologiích a partnerstvích, jejichž cílem je zlepšit převod základních vědeckých poznatků do regulačních aplikací v celosvětovém kontextu. Konference poskytuje vědcům z vládních, průmyslových a akademických výzkumných komunit příležitost objektivně posoudit užitečnost nových technologií (jako jsou nanotechnologie, zobrazování, -omika pro translační vědu, personalizovaná medicína, bezpečnost lékařských výrobků a bezpečnost potravin) pro řešení otázek regulačního výzkumu a diskutovat o nejlepším způsobu, jak tyto techno ...

19. červen 2023
19
červen

Grayanotoxiny v medu – BfR aktualizoval odpovědi na časté dotazy veřejnosti

https://bezpecnostpotravin.cz/grayanotoxiny-v-medu-bfr-aktualizoval-odpovedi-na-caste-dotazy-verejnosti/ Vydáno: 19. 6. 2023 Autor: BfR, KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-300x186.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-768x477.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-1536x954.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/med_s-drev._orez-2048x1272.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="636" class="wp-image-42680" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: Shutterstock Grayanotoxiny jsou rostlinné toxiny, které se vyskytují mimo jiné v některých druzích rododendronů. Tyto látky se mohou nacházet i v medu, pokud včely zpracovávaly nektar těchto rostlin. Je známo, že tyto druhy rododendronů se vyskytují především v turecké oblasti Černého moře. Vzhledem k občasným případům, kdy med obsahující grayanotoxin vyvolal příznaky otravy, aktualizoval německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) následující otázky k tomuto tématu. Co jsou grayanotoxiny? Grayanotoxiny jsou ros ...

19. červen 2023
19
červen

Klobása z geneticky upravených prasat dostala zelenou ke konzumaci

https://bezpecnostpotravin.cz/klobasa-z-geneticky-upravenych-prasat-dostala-zelenou-ke-konzumaci/ Vydáno: 19. 6. 2023 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez-768x420.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/GM-klobasa_veprova_orez.jpg 1198w" alt="" width="1024" height="560" class="wp-image-42638" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" />Foto: isaaa.org Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) rozhodl, že klobásy německého typu s masem z geneticky upravených prasat z Washingtonské státní univerzity (WSU) jsou bezpečné pro lidskou spotřebu. WSU se tak stává první univerzitou, která uvedla na trh maso z geneticky upravených prasat, a jeho prodej pomáhá získat finanční prostředky pro studenty. Geneticky upravená prasata nebyla vyvinuta speciálně pro žádoucí masné vlastnosti. Prasatům z WSU byl pomocí metody CRISPR vyřazen gen NANOS2, díky čemuž se stali samci neplodnými. Do těchto sterilních, tzv. náhradních plemeníků byly implant ...