Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vozidlo-na-litomericku-vezlo-ctvrt-tuny-masa-a-parku-za-nevyhovujicich-teplot/
Vydáno: 4. 9. 2023
Autor: SVS
Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s Celním úřadem na dálnici D8 na Litoměřicku odhalili vozidlo, které převáželo více než čtvrt tuny chlazeného drůbežího masa s droby a krůtích párků v nevyhovující teplotě.
Při kontrole vozidla provedené na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku zjistili veterinární inspektoři 233 kilogramů drůbežího masa a drobů a také 33 kilogramů krůtích párků. V době kontroly bylo chlazení nákladního prostoru vozidla vypnuté. Teplota prostředí v nákladním prostoru činila téměř + 13 °C. Vnitřní teplota převážených potravin se pohybovala mezi + 6 °C a + 12 °C. Deklarovaná teplota u kuřecího masa přitom činila od 0 °C do + 4 ° u krůtích párků pak + 5 °C. Řidič navíc neměl k přepravovaným živočišným produktům žádné obchodní doklady, což je také v rozporu se zákonem.
Maso i masné výrobky jsou na dodržení teplot skladování velmi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pozitivni-vyvoj-ve-vnimani-geneticky-editovanych-plodin-verejnosti/
Vydáno: 4. 9. 2023
Autor: BIOTRIN
Od počátku užívání cílených technik genové editace v biotechnologii zemědělství zůstává ve vědecké i zemědělské komunitě značná nejistota ohledně přijímání upravených plodin širokou veřejností a ve vzduchu stále visí Damoklův meč negativních kampaní různých subjektů. Velmi pozitivní zprávu pro toto odvětví přináší studie provedená Aliancí pro vědu (Boyce Thompson Institute), která shrnuje vývoj pohledu anglofonních médií a veřejnosti na zemědělské a potravinářské využití genové editace a geneticky modifikovaných organismů v posledních pěti letech (2018–2022). Tato změna reputace je povětšinou pozitivní, což lze přičíst faktorům, jako jsou zvýšená informovanost díky novým přístupům a zlepšení vědecké komunikace.
Zmíněná studie byla vydána 21. června letošního roku v časopise GM Crops & Food (doporučujeme přečtení celé zmíněné studie). Data, která pro studii shromáždila společnost Cision Media Insights, byla vybírána na základě analýzy širokého spektra médií, která zahrnovala velké množství prestižních zpravodajskýc ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-33-tyden-2023/
Vydáno: 1. 9. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 33. týdnu 2023: 14. 8. – 20. 8. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
18/08/2023
Španělsko
příliš vysoký obsah kyanovodíku v meruňkových jádrech
Řecko, přes Bulharsko
18/08/2023
Belgie ...