4. září 2023
4
září

Vozidlo na Litoměřicku vezlo čtvrt tuny masa a párků za nevyhovujících teplot

  https://bezpecnostpotravin.cz/vozidlo-na-litomericku-vezlo-ctvrt-tuny-masa-a-parku-za-nevyhovujicich-teplot/ Vydáno: 4. 9. 2023 Autor: SVS       Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s Celním úřadem na dálnici D8 na Litoměřicku odhalili vozidlo, které převáželo více než čtvrt tuny chlazeného drůbežího masa s droby a krůtích párků v nevyhovující teplotě. Při kontrole vozidla provedené na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku zjistili veterinární inspektoři 233 kilogramů drůbežího masa a drobů a také 33 kilogramů krůtích párků. V době kontroly bylo chlazení nákladního prostoru vozidla vypnuté. Teplota prostředí v nákladním prostoru činila téměř + 13 °C. Vnitřní teplota převážených potravin se pohybovala mezi + 6 °C a + 12 °C. Deklarovaná teplota u kuřecího masa přitom činila od 0 °C do + 4 ° u krůtích párků pak + 5 °C. Řidič navíc neměl k přepravovaným živočišným produktům žádné obchodní doklady, což je také v rozporu se zákonem. Maso i masné výrobky jsou na dodržení teplot skladování velmi ...

4. září 2023
4
září

Pozitivní vývoj ve vnímání geneticky editovaných plodin veřejností

  https://bezpecnostpotravin.cz/pozitivni-vyvoj-ve-vnimani-geneticky-editovanych-plodin-verejnosti/ Vydáno: 4. 9. 2023 Autor: BIOTRIN   Od počátku užívání cílených technik genové editace v biotechnologii zemědělství zůstává ve vědecké i zemědělské komunitě značná nejistota ohledně přijímání upravených plodin širokou veřejností a ve vzduchu stále visí Damoklův meč negativních kampaní různých subjektů. Velmi pozitivní zprávu pro toto odvětví přináší studie provedená Aliancí pro vědu (Boyce Thompson Institute), která shrnuje vývoj pohledu anglofonních médií a veřejnosti na zemědělské a potravinářské využití genové editace a geneticky modifikovaných organismů v posledních pěti letech (2018–2022). Tato změna reputace je povětšinou pozitivní, což lze přičíst faktorům, jako jsou zvýšená informovanost díky novým přístupům a zlepšení vědecké komunikace. Zmíněná studie byla vydána 21. června letošního roku v časopise GM Crops & Food (doporučujeme přečtení celé zmíněné studie). Data, která pro studii shromáždila společnost Cision Media Insights, byla vybírána na základě analýzy širokého spektra médií, která zahrnovala velké množství prestižních zpravodajskýc ...

1. září 2023
1
září

Hlášení v systému RASFF: 33. týden 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-33-tyden-2023/ Vydáno: 1. 9. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe       Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 33. týdnu 2023: 14. 8. – 20. 8. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   18/08/2023 Španělsko  příliš vysoký obsah kyanovodíku v meruňkových jádrech Řecko, přes Bulharsko 18/08/2023 Belgie ...