29. srpen 2023
29
srpen

SZÚ: Monitoring dietární expozice člověka v ČR

  https://bezpecnostpotravin.cz/monitoring-dietarni-expozice-cloveka-v-cr-2023/ Vydáno: 29. 8. 2023 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ   Foto: Shutterstock Pět monitorovacích projektů pro potraviny a zdraví. V monitorovacím období roku 2022 probíhalo celkem pět dílčích projektů. Systém vzorkování potravin se opírá o metodické požadavky na hodnocení dietární expozice založené na principech tzv. Total Diet Study (TDS). Projekt vzorkování potravin v ČR Vzorkování je prováděno tak, že reprezentuje „obvyklou českou stravu“. Průběžně dochází k obměně míst odběru vzorků potravin. Pokrytí všech regionů v ČR. Během více než 2 let se v jednom běhu se posbírá více než 3000 různých základních druhů potravin v tržní síti. Projekt monitoringu potravin na bázi geneticky modifikovaných organismů (GM) Především jde o naplňování principů předběžné opatrnosti ve vztahu k možné přítomnosti neschválených zdravotně netestovaných GM produktů na trhu. Jde o kontrolu kvality, zda nedochází ke klamání spotřebitele. Přítomnost GMO musí být v ČR povinně značena. Projekt toxinogenní plísně v potravinách Pravidelně se opakuje i monitoring vybraných toxinogenních plísní v potrav ...

29. srpen 2023
29
srpen

V červenci pražští hygienici zkontrolovali 167 provozoven stravovacích služeb

  https://bezpecnostpotravin.cz/v-cervenci-prazsti-hygienici-zkontrolovali-167-provozoven-stravovacich-sluzeb/ Vydáno: 29. 8. 2023 Autor: HSHMP   Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) letos v červenci provedla celkem 167 kontrol provozoven poskytujících stravovacích služeb (viz graf č. 1). Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 26 finančních sankcí v celkové výši 140 000,- Kč. Oproti stejnému období loňského roku pražští hygienici zkontrolovali o 43 provozoven více, současně navíc uložili dvě finanční sankce. 25 kontrol v červenci hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb. Graf č. 1: Zdroj dat: HSHMP – časové období: červenec 2023 Zdravotní problémy po požití pokrmu v provozovně mohou lidé hlásit prostřednictvím formuláře na internetových stránkách pražské hygieny Státní zdravotní dozor prováděný hygienickou službou v provozovnách poskytujících stravovací služby je velmi důležit ...

28. srpen 2023
28
srpen

Grilování bez nástrah – doprovodná akce na výstavě Země Živitelka 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/grilovani-bez-nastrah-doprovodna-akce-na-vystave-zeme-zivitelka-2023/ Grilování bez nástrah – doprovodná akce na výstavě Země Živitelka 2023 Vydáno: 28. 8. 2023 Autor: KM EFSA   Foto: MZe V rámci kampaně Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) s názvem „Vyberte si bezpečné potraviny“ (#EUChooseSafeFood) proběhla v pátek 25. srpna související akce na výstavě Země Živitelka v Českých Budějovicích. Podtitul akce byl „Grilování bez nástrah: Jak připravit bezpečné a zdravé jídlo bez zbytečného plýtvání potravinami“. Cílem akce bylo informovat veřejnost o rizicích spojených s nesprávným skladováním a zpracováním potravin. Za Ministerstvo zemědělství se zúčastnila a na otázky odpovídala ředitelka Odboru bezpečnosti potravin, paní Ing. Jitka Götzová, kuchařskou show vedl šéfkuchař Vladimír Tůma, který představil i několik praktických tipů. Akci moderoval Ondřej Hellebrant. Vlastní show byla zaměřena na grilování dvou nejrizikovějších surovin, kuřecího masa a vajec. Šéfkuchař předváděl, jak jídlo správně připravovat, aby bylo bezpečné ke konzumaci. Dalším důležitým probíraným tématem byla udržit ...