4. květen 2023
4
květen

SZPI doplňuje průběžné výsledky kontrol obilovin a obilných mlýnských výrobků

 

https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-doplnuje-prubezne-vysledky-kontrol-obilovin-a-obilnych-mlynskych-vyrobku/

Vydáno: 4. 5. 2023
Autor: SZPI

 

Foto: Shutterstock

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se již několik týdnů prioritně zaměřuje na bezpečnost obilovin a obilných mlýnských výrobků původem zejména z Ukrajiny. V příloze níže zveřejňujeme podrobnější výsledky těchto kontrol.

 

Tabulka je průběžně aktualizována: stav k 3. 5. 2023.

 

Přílohy

[velikost: 194,2 KB, formát: pdf]


Zdroj: SZPI

4. květen 2023
4
květen

Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-17-tyden-2023/   Vydáno: 4. 5. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe     Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2023: 24. 4. – 30. 4. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. Datum Ohlásila země Důvod ohlášení Země původu výrobku     Potraviny   28/04/2023 Litva  Salmonella Enteritidis v mraženém kuřecím stehenním mase Litva 28/04/2023 Litva  Salmo ...

3. květen 2023
3
květen

Špatné stravování dospělých je špatným příkladem pro děti – rozhovor s MUDr. Petrem Tláskalem, CSc.

https://bezpecnostpotravin.cz/spatne-stravovani-dospelych-je-spatnym-prikladem-pro-deti-rozhovor-s-mudr-petrem-tlaskalem-csc/

 
Vydáno: 3. 5. 2023
Autor: Společnost pro výživu

 

Foto: Shutterstock

Jíst pestře a pravidelně, to je základ systému, který podporuje naše zdraví. „Uvádí se, že až každé druhé předčasné úmrtí je způsobeno nevhodnou výživou, kterou máme už od narození,“ varuje odborník.

Vždycky lze i později něco v životě změnit. „Existuje nicméně metabolické programování, to znamená, že jak se výživě věnuje matka ještě v průběhu těhotenství, tak se aktivují některé geny, které se později mohou projevit na zdravotním stavu.“

Poslechnětě si celý rozhovor předsedy Společnosti pro výživu MUDr. Petra Tláskala, CSc. a Terezy Kostkové (Český rozhlas Dvojka, 28.4. 2023).

https://dvojka.rozhlas.cz/spatne-stravovani-dospelych-je-spatnym-prikladem-pro-deti-upozornuje-pediatr-a-8982105

 

Zdroj: Společnost pro výživu