Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se již několik týdnů prioritně zaměřuje na bezpečnost obilovin a obilných mlýnských výrobků původem zejména z Ukrajiny. V příloze níže zveřejňujeme podrobnější výsledky těchto kontrol.
Tabulka je průběžně aktualizována: stav k 3. 5. 2023.
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-17-tyden-2023/
Vydáno: 4. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2023: 24. 4. – 30. 4. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
28/04/2023
Litva
Salmonella Enteritidis v mraženém kuřecím stehenním mase
Litva
28/04/2023
Litva
Salmo ...
Jíst pestře a pravidelně, to je základ systému, který podporuje naše zdraví. „Uvádí se, že až každé druhé předčasné úmrtí je způsobeno nevhodnou výživou, kterou máme už od narození,“ varuje odborník.
Vždycky lze i později něco v životě změnit. „Existuje nicméně metabolické programování, to znamená, že jak se výživě věnuje matka ještě v průběhu těhotenství, tak se aktivují některé geny, které se později mohou projevit na zdravotním stavu.“
Poslechnětě si celý rozhovor předsedy Společnosti pro výživu MUDr. Petra Tláskala, CSc. a Terezy Kostkové (Český rozhlas Dvojka, 28.4. 2023).