8. červen 2023
8
červen

Zažijte nejsladší den v muzeu! V sobotu 10. června Jedu v medu

  https://bezpecnostpotravin.cz/zazijte-nejsladsi-den-v-muzeu-v-sobotu-10-cervna-jedu-v-medu/   Vydáno: 8. 6. 2023 Autor: NZM Praha     Všechny milovníky medu a včelařství zveme v sobotu 10. června 2023 od 10 do 17 hodin na akci JEDU V MEDU! Chcete se dozvědět něco zajímavého o včelách a vyzkoušet si, co všechno musí včelař umět a znát? Bohatý program věnovaný včelám a divokým opylovačům vám nabídne ukázky živých včel a práce včelařů, výtvarné dílny, promítání, besedy s odborníky, medové kurzy vaření i divadlo pro nejmenší. Chybět nebude ani tradiční medový trh s včelařskými produkty či degustace různých druhů medoviny.   Zažijte nejsladší den v muzeu! Na našich workshopech si budete moci sestavit hmyzí hotel pro včelky samotářky, vyrobit svíčku, medový peeling na obličej, medovou sůl do koupele nebo šperk z korálků na motivy opylovačů, namalovat si na plátěnou tašku svého oblíbeného opylovače, stát se na chvíli včelařem a obléct se do včelařské kombinézy či zapálit si dýmák. V gastrostudiu vás pod vedením kuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů ČR naučíme připravovat medové pochutiny. Na vybrané workshopy doporučujeme zakoupit lístky dopře ...

7. červen 2023
7
červen

Problémy nám v létě mohou způsobit syrová, ale i připálená jídla

  https://bezpecnostpotravin.cz/problemy-nam-v-lete-mohou-zpusobit-syrova-ale-i-pripalena-jidla/   Vydáno: 7. 6. 2023 Autor: KM EFSA, MZe   Foto: Seesame V rámci kampaně Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) s názvem „Vyberte si bezpečné potraviny“ (#EUChooseSafeFood) a při příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin se dnes 7. června 2023 uskutečnila v Národním zemědělském muzeu Praha tisková konference upozorňující na správnou přípravu jídel nejen v letním období. Tisková zpráva, Praha, 7. června 2023 – Potraviny obsahující škodlivé bakterie, viry, parazity nebo chemické látky mohou způsobit řadu střevních a jiných onemocnění – od průjmu až po rakovinu. S blížícím se létem a oblíbenými pikniky a grilovačkami, je třeba věnovat větší pozornost správnému výběru, skladování a přípravě potravin, aby se zabránilo jejich kontaminaci. U příležitosti dnešního Světového dne bezpečnosti potravin na to upozorňují Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Ministerstvo zemědělství ČR. Vhodným výběrem potravin, jejich správným skladováním, dostatečnou tepelnou úpravou a dodržováním hygienických zásad můžeme předcházet mnoha onemocně ...

7. červen 2023
7
červen

Dnes slavíme již pátý ročník Světového dne bezpečnosti potravin

  https://bezpecnostpotravin.cz/dnes-slavime-jiz-paty-rocnik-svetoveho-dne-bezpecnosti-potravin/   Vydáno: 7. 6. 2023 Autor: KM EFSA   World Food Safety Day 2023 Dne 7. června 2023 slavíme již pátý ročník Světového dne bezpečnosti potravin (#WorldFoodSafetyDay – WFSD), jehož cílem je upozornit a inspirovat k opatřením, která pomohou předcházet, odhalovat a zvládat rizika z potravin, přispívat k zajištění bezpečných potravin vhodných pro zdraví, k hospodářské prosperitě, zemědělské produkci, přístupu potravin na trh, k cestovnímu ruchu a udržitelnému rozvoji. Potraviny, které jíme, jsou bezpečné díky úsilí mnoha lidí, od pěstitelů užitkových rostlin či chovatelů užitkových zvířat, přes zpracovatele zemědělských produktů, přepravce, majitele skladů, prodejce, až po přepravce a ty, co je přímo ke konzumaci podávají. Bezpečnost potravin je naším společným úkolem. Používání správných postupů v oblasti bezpečnosti potravin doma a v každodenním životě pomáhá předcházet onemocněním z potravin. Bezpečnost potravin zachraňuje životy, protože hraje zásadní úlohu při snižování počtu onemocnění z potravin. Každý rok onemocní 600 milionů lidí v důsledku přibližně 200 různ ...