Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/v-souvislosti-s-dalsim-pripadem-zachytu-bakterii-druhu-legionella-pripominame-nase-souhrnne-informace-k-problematice/
Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: SZÚ
Ilustrační foto: MZe
Středočeští hygienici aktuálně informují o výskytu legionelózy v Kolíně, případu si všímají i média. Relativně nedávno, na konci března, na výskyt bakterie druhu Legionella v málo ohřívané vodě upozornila také televize Nova. Šlo o případ na Liberecku.
V obou případech z poslední doby reportáže zmiňují souvislost s nedostatečným ohřevem vody kvůli šetření energiemi. Na možnost takových důsledků jsme upozorňovali už na začátku topné sezóny a jistě neuškodí zopakovat fakta.
Pokud je teplota teplé vody udržována pod 45 °C, ve vodě významně narůstá riziko množení bakterií druhu Legionella, které způsobují tzv. legionářskou nemoc. Teplota vody v jakémkoli typu zásobníku by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C, s možností přihřátí nad 70 °C, při které bakterie Legionella hynou.
Není vhodné příliš snižovat teplotu vody v bojleru, zvláště pokud není jasné, v jakém stavu jsou rozvody. Důležitá je totiž i mikrob ...
https://bezpecnostpotravin.cz/salmoneloza-po-konzumaci-v-provozovne-stravovacich-sluzeb-v-hradci-kralove/
Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: KHS Královéhradeckého kraje
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje – Onemocnělo 130 osob, u 90 byla laboratorně potvrzena salmonelóza. Jednalo se zřejmě o jednorázovou událost, kdy postižené osoby konzumovaly pokrmy v dané provozovně v době od úterý 28. 3. 2023 do soboty 1. 4. 2023. Na základě šetření KHS a informací od postižených osob byla označena jako vysoce pravděpodobným zdrojem nákazy na místě ručně vyráběná arašídová omáčka. Její vzorek z daného období však nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici.
V rámci kontroly provozovny bylo odebráno postupně celkem 43 vzorků. V 15 případech šlo o suroviny, v 28 případech pak o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy. U části personálu a v několika vzorcích byla předběžně detekována bakterie salmonella, nyní se čeká na dourčení typu v Národní referenční laboratoři.
Ze strany KHS bylo na ...
https://bezpecnostpotravin.cz/veterinarni-dozor-v-cr-je-u-kureciho-masa-na-nadstandardni-urovni/
Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: SVS
Foto (zdroj): SVS
Tisková zpráva – Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.
Při veterinární prohlídce na jatkách Státní veterinární správa (SVS) nezaznamenala nic, co by indikovalo, že maso trpí problémem tzv. bílých vláken v tak enormním rozsahu, jak uvedl v tomto týdnu spolek OBRAZ. Při prohlídce před porážkou je věnována pozornost tomu, zda zvířata neprojevují neobvyklé chování nebo příznaky bolesti či utrpení a při prohlídce masa a orgánů po poražení se sledují všechny odchylky od fyziologického standardu. Maso, které by mohlo představovat nebezpečí pro lidské zdraví není uvolněn ...