14. duben 2023
14
duben

V souvislosti s dalším případem záchytu bakterií druhu Legionella připomínáme naše souhrnné informace k problematice

  https://bezpecnostpotravin.cz/v-souvislosti-s-dalsim-pripadem-zachytu-bakterii-druhu-legionella-pripominame-nase-souhrnne-informace-k-problematice/ Vydáno: 14. 4. 2023 Autor: SZÚ   Ilustrační foto: MZe Středočeští hygienici aktuálně informují o výskytu legionelózy v Kolíně, případu si všímají i média. Relativně nedávno, na konci března, na výskyt bakterie druhu Legionella v málo ohřívané vodě upozornila také televize Nova. Šlo o případ na Liberecku. V obou případech z poslední doby reportáže zmiňují souvislost s nedostatečným ohřevem vody kvůli šetření energiemi. Na možnost takových důsledků jsme upozorňovali už na začátku topné sezóny a jistě neuškodí zopakovat fakta. Pokud je teplota teplé vody udržována pod 45 °C, ve vodě významně narůstá riziko množení bakterií druhu Legionella, které způsobují tzv. legionářskou nemoc. Teplota vody v jakémkoli typu zásobníku by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C, s možností přihřátí nad 70 °C, při které bakterie Legionella hynou. Není vhodné příliš snižovat teplotu vody v bojleru, zvláště pokud není jasné, v jakém stavu jsou rozvody. Důležitá je totiž i mikrob ...

14. duben 2023
14
duben

Salmonelóza po konzumaci v provozovně stravovacích služeb v Hradci Králové

  https://bezpecnostpotravin.cz/salmoneloza-po-konzumaci-v-provozovne-stravovacich-sluzeb-v-hradci-kralove/ Vydáno: 14. 4. 2023 Autor: KHS Královéhradeckého kraje   Foto: Shutterstock Tisková zpráva Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje – Onemocnělo 130 osob, u 90 byla laboratorně potvrzena salmonelóza. Jednalo se zřejmě o jednorázovou událost, kdy postižené osoby konzumovaly pokrmy v dané provozovně v době od úterý 28. 3. 2023 do soboty 1. 4. 2023. Na základě šetření KHS a informací od postižených osob byla označena jako vysoce pravděpodobným zdrojem nákazy na místě ručně vyráběná arašídová omáčka. Její vzorek z daného období však nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici. V rámci kontroly provozovny bylo odebráno postupně celkem 43 vzorků. V 15 případech šlo o suroviny, v 28 případech pak o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy. U části personálu a v několika vzorcích byla předběžně detekována bakterie salmonella, nyní se čeká na dourčení typu v Národní referenční laboratoři. Ze strany KHS bylo na ...

14. duben 2023
14
duben

Veterinární dozor v ČR je u kuřecího masa na nadstandardní úrovni

  https://bezpecnostpotravin.cz/veterinarni-dozor-v-cr-je-u-kureciho-masa-na-nadstandardni-urovni/ Vydáno: 14. 4. 2023 Autor: SVS   Foto (zdroj): SVS Tisková zpráva – Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů. Při veterinární prohlídce na jatkách Státní veterinární správa (SVS) nezaznamenala nic, co by indikovalo, že maso trpí problémem tzv. bílých vláken v tak enormním rozsahu, jak uvedl v tomto týdnu spolek OBRAZ. Při prohlídce před porážkou je věnována pozornost tomu, zda zvířata neprojevují neobvyklé chování nebo příznaky bolesti či utrpení a při prohlídce masa a orgánů po poražení se sledují všechny odchylky od fyziologického standardu. Maso, které by mohlo představovat nebezpečí pro lidské zdraví není uvolněn ...