Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/statni-dozor-v-oblasti-spolecneho-stravovani-a-zakladni-povinnosti-ppp/
Vydáno: 1. 6. 2023
Autor: SZPI
Foto: Shutterstock
Aktualizované informace SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích
Výkon dozoru nad výrobou a uváděním pokrmů na trh je rozdělen zejména mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a orgány ochrany veřejného zdraví (krajské hygienické stanice).
S ohledem na minimalizaci byrokratické zátěže provozovatelů a dosažení maximální efektivnosti kontrol je působnost Státní zemědělské a potravinářské inspekce a orgánů ochrany veřejného zdraví rozdělena tak, aby bylo pokud možno zabráněno nežádoucímu zdvojení kontrol zejména mezi SZPI a orgány ochrany veřejného zdraví.
Státní veterinární správa při poskytování stravovacích služeb vykonává dozor nad uváděním na trh nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva nebo včelí ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-spekacku-2023/
Vydáno: 1. 6. 2023
Autor: dTest
Foto: Shutterstock
Informace spotřebitelské organizace dTest – Každý rok se výrobci snaží pro grilovací sezónu připravit něco nového. Přesto se v popředí zájmu spotřebitelů stále drží tradiční špekáčky. Těmi jsme se zabývali naposledy v roce 2014, proto přišel čas podívat se na ně znovu. Letošní test přinesl velmi dobré zprávy. Oproti minulému testu se kvalita špekáčků zlepšila a výrazně ubylo zásadních problémů.
Po devíti letech jsme opět připravili test špekáčků. Dozvěděli jsme se nejen jak se liší kvalita špekáčků ze supermarketu a od malých producentů, ale také zda se špekáčky za devět let změnily.
Vzorky pro test jsme vybrali poměrně velkoryse. Celkem do laboratoře zamířilo 18 výrobků různých značek a parametrů. Své zástupce mezi nimi měly špekáčky privátních značek řetězců Albert, Billa, Lidl, Penny, Tesco, včetně vlastních produktů hypermarketu Globus. Společnost jim dělaly výrobky velkých společností, ale i od menších firem, například Davelské špekáčky. Stejně pestrá byla i deklarovaná kvalita. Testované špekáčky se lišily co do obsahu masa i použitých ingrediencí. Své místo v&nb ...
https://bezpecnostpotravin.cz/student-zkousi-vyrobit-hnojivo-z-odpadu-ktery-vznika-v-recirkulacnich-chovech-ryb/
Vydáno: 31. 5. 2023
Autor: MENDELU
Foto: Shutterstock
Informace z MENDELU – Rozsáhlý chov sladkovodních ryb mají přímo v areálu MENDELU odborníci z Agronomické fakulty. Využívají takzvané recirkulační akvakulturní systémy, které umožňují udržitelný chov při opakovaném použití vody v nádržích. Až do současnosti se vzniklý odpad v některých chovech vypouštěl rovnou do kanalizace, což studentovi rybářství Lukáši Harabišovi přišlo škoda. Aktuálně proto nečistoty zkouší přeměnit na hnojivo pro rostliny.
Ve dvou experimentálních akvarijních místnostech chovají na Agronomické fakultě například pstruhy duhové nebo sumečky africké. Voda v nádržích díky čerpadlům neustále koluje a čistí se. Při biologické filtraci se z vody odbourává amoniak, při filtraci mechanické se zase odděluje velké množství odpadních kalů a výkalů ryb, které jsou vzhledem ke složení krmiva bohaté na dusík nebo fosfor.
„Mám rád, když se dokáže něco ušetřit nebo znovu použít. Proto mi přišlo škoda, že se všechen kal vypouští pryč a nijak se nezužitkuje. Ten odpad je výborným ...