Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/odborny-seminar-pro-verejnost-vliv-reformulace-na-trvanlivost-a-fyzikalne-chemicke-vlastnosti-pekarskych-vyrobku-24-kvetna-2023/
Vydáno: 12. 5. 2023
Autor: VŠCHT
Foto: Shutterstock
Seminář bude zaměřen na téma reformulací potravin ve vybraných oblastech. V rámci semináře budete mít možnost dozvědět se novinky o aktuálním tématu reformulací potravin a setkat se s odborníky z potravinářství.
Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně chemické vlastnosti pekařských výrobků
Účast je BEZPLATNÁ.
Termín:
středa 24. května 2023 od 12.30 h
Místo konání:
posluchárna BIII, VŠCHT Praha, Technická 3, budova B (přízemí)
Příspěvek (přednáška):
40 min + 5 min diskuse
Občerstvení:
ochutnávka a senzorická analýza reformovaných pekařských výrobků
Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!
ČAS
TÉMA
TĚŠÍ SE NA VÁS PŘEDNÁŠEJÍCÍ
12:30-12:45
Zahájení semináře, úvodní slovo
doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.
12:45-13:30
Reformulace – trendy v pekárenské technologii
Ing. Pavel Skřivan, CSc.
13:30-14:15
Procesní kontaminanty v  ...
https://bezpecnostpotravin.cz/video-kdyz-rostliny-potrebuji-pomoc-aneb-nahlednuti-do-sveta-pripravku-na-ochranu-rostlin/
Vydáno: 12. 5. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Tak jako léky pro člověka podléhají přísným podmínkám, tak i léky pro rostliny jsou pod bedlivým dohledem. Video, které připravil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ve spolupráci s Profi Press s. r. o., představuje jednotlivé části propracovaného systému, který má za cíl MINIMALIZACI RIZIK pro uživatele přípravků, životní prostředí i konzumenty potravin a současně zajištění dostatku bezpečných a kvalitních potravin a surovin. Naprostou většinu potravin máme díky zemědělství. Proto ve vytvořeném videu nahlédnete i do jedné z důležitých částí zemědělské praxe, do OCHRANY ROSTLIN.
Zjistíte, nakolik je zemědělec propojen s přírodou, a co vše sleduje pro správné hospodaření a provádění vhodných preventivních zásahů, aby rostliny prospívaly a „neonemocněly“ – nebyly napadeny chorobami a škůdci.
Zmíněno je i využití Rostlinolékařského portálu, který je důležitým pomocníkem nejen pro zemědělce, ale všechny pěstitele.
Okrajově vás seznámí i s možnostmi moderní ochrany rostlin ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dieta-a-dietni-omezeni-pri-alergii-na-bilkoviny-kravskeho-mleka/
Vydáno: 12. 5. 2023
Autor: Společnost pro výživu
Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek „Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny“ v časopise Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 2/2023.
Úvod Zabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou nesnášenlivostí. Léčba PA je založena především na dodržování léčebné diety, ze které jsou vyloučeny všechny potraviny nebo její složky, které vyvolaly, vyvolávají nebo mohou vyvolat alergickou reakci. Čím více druhů potravin či celých potravinových skupin musí alergik ze stravy vyloučit, tím větší je riziko nedostatečného příjmu živin a z toho plynoucích zdravotních důsledků. U dětí s PA můžeme pozorovat zvýšené riziko neprospívání a zpomaleného růstu.
Potravinová alergie je pro alergika a v případě dětských alergiků pro jejich opatrovníky velkou zátěží, se kterou se musí naučit žít. Musí se naučit sestavit plnohodnotný jídelníček i při často velmi omezeném výběru potravin, ...