Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-k-navrhu-vedeckeho-stanoviska-efsa-k-hodnoceni-zdravotniho-rizika-uhlovodiku-mineralniho-oleje-v-potravinach/
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska, které se týká aktualizace dřívějšího hodnocení zdravotního rizika pro evropské spotřebitele v souvislosti s přítomností uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách.
Z doposud provedeného hodnocení předběžně vyplývá, že nasycené uhlovodíky minerálního oleje (MOSH) nepředstavují pro evropského spotřebitele zdravotní riziko a že některé látky ze skupiny aromatických uhlovodíků minerálního oleje (MOAH) mohou pro člověka představovat zdravotní riziko.
Zájemci jsou vyzváni k zaslání svých písemných připomínek k návrhu stanoviska EFSA, a to do 30. dubna 2023.
Veškeré informace k veřejné konzultaci a elektronický formulář pro zaslání připomínek naleznete na internetových stránkách EFSA.
Uhlovodíky minerálního oleje (MOH) zahrnují širokou škálu chemických sloučenin získávaných zejména destilací a rafinací ropy. Rozdělují se do dvou hlavních skupin označovaných jako MOSH (nasycené uhlovodíky mine ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pestovani-piwi-odrud-revy-v-podminkach-cr-bylo-hlavnim-tematem-setkani-ukzuz-s-vinari/
Tisková zpráva ÚKZÚZ – Za velkého zájmu vinařské veřejnosti proběhl v první polovině března ve Vinařství Volařík v Mikulově praktický seminář k PIWI odrůdám révy vinné (odrůdy se zvýšenou odolností proti chorobám), který uspořádal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) ve spolupráci se Střední vinařskou školou Valtice a sdružením PIWI CZ (je součástí SVČR). Jednalo se již o třetí akci na toto téma, kdy bylo cílem organizátorů informovat zejména vinohradníky o konkrétních PIWI odrůdách, jejich vlastnostech a kvalitě odrůdových vín.
V rámci přednášek ÚKZÚZ i Miloše Michlovského (VINSELEKT MICHLOVSKÝ) byly představeny naše nové perspektivní PIWI odrůdy, které jsou v registračním řízení a v nejbližší době budou zapsány do Státní odrůdové knihy. Jedná se o 10 bílých moštových odrůd a 5 modrých.Již tradičně měli účastníci možnost degustovat vzorky kvalitních vín, která se z těchto odolných odrůd vyrábějí. Jednalo se zejména o vzorky ÚKZÚZ, pocházející z odrůdového zkoušení, od šlechtitele Miloše Michlovského a spoluorganiz ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pouziti-oznaceni-slehacka-u-vyrobku-z-rostlinnych-tuku/
Dotaz:
Lze použít název „šlehačka“ v označování čistě rostlinných výrobků? Lze použít název „šlehačka“ u směsných výrobků, kdy část mléčného tuku byla nahrazena tukem rostlinným?
Odpověď SZPI:
Dle článku 78 odst. 1 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty (dále jen „nařízení (EU) č. 1308/2013“) se na mléko a mléčné výrobky určené pro lidskou spotřebu použijí definice, označení a obchodní názvy stanovené v příloze VII daného nařízení.
Dle článku 78 odst. 2 nařízení (EU) č. 1308/2013 lze definice, označení nebo obchodní názvy stanovené v příloze VII v Unii použít pro uvádění na trh pouze v případě produktu, který splňuje odpovídající požadavky stanovené v uvedené příloze.
Dle přílohy VII části III bod 2 nařízení (EU) č. 1308/2013 se „mléčnými výrobky“ rozumějí výrobky získané výlučně z mléka, přičemž se však mohou přidávat další látky nezbytné pro jejich výrobu, pokud tyto látky nejsou použity za účelem úplného nebo částečného nahrazení jakékoli mléčné složky.
Výhradně pro mléčné výrobky se vyhraz ...