Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/czech-food-expo-narodni-potravinarsky-veletrh/
Vydáno: 11. 5. 2023
Autor: Výstaviště české Budějovice, MZe
Národní potravinářský veletrh CZECH FOOD EXPO probíhá od dnešního dne (11. května) až do neděle 14. května 2023 na Výstavišti České Budějovice, v pavilonu T1.
Během veletrhu bude možné ochutnat i koupit tradiční i netradiční české potraviny. V nabídce budou například mléčné, masné výrobky i sladkosti. Představí se pivovary, lihovary a vinařství.
V rámci veletrhu proběhne 10. ročník FARMÁŘSKÉ BURZY – vzdělávací a inspirující seminář zemědělských výrobců, producentů a prodejců regionálních potravin. Pořádá Regionální agrární komora Jihočeského kraje. Vstup pouze pro registrované účastníky na https://www.rakjk.cz/calendar u příslušné akce.
V pátek budou v pavilonu T1 slavnostně vyhlášeni vítězové 17. ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky.Letošní ročník soutěže, která je jedním z nástrojů stejnojmenného projektu realizovaného Regionální agrární komorou Jihočeského kraje, za podpory Jihočeského kraje, přilákal k účasti 51 výrobců regionálních potravin. Ti přihlásili do dvanácti kategorií 156 pro ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antibioticka-rezistence-v-cr-jak-spolecne-zastavit-nezastavitelne/
Vydáno: 11. 5. 2023
Autor: Česká platforma antibiotické rezistence
Foto: Shutterstock
Česká platforma antibiotické rezistence (CZEPAR) pořádá seminář s názvem Antibiotická rezistence v České republice: Jak společně zastavit nezastavitelné, který se bude konat 17. května 2023 v Praze. Tento seminář má za cíl propojit odborníky z akademické sféry, praktické medicíny, firemního sektoru i státní správy a prosazovat expertní řešení jednoho z největších problémů současné společnosti.
Odborníci odhadují, že bez zásadních opatření by mohlo kolem roku 2050 umírat až 10 milionů lidí ročně vinou této globální hrozby. Řešení problému antibiotické rezistence ovšem není pouze v rukou lékařů a pacientů. Přístup „One Health“ zdůrazňuje spolupráci mezi odborníky z různých sektorů, jako jsou zdravotnictví, veterinářství a životní prostředí.
Seminář Antibiotická rezistence v České republice: Jak společně zastavit nezastavitelné se bude zabývat řešením této globální hrozby a trendy a plány na úrovni Evropské unie a v České republice. Účastníci se dozví, s jaký ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/kontrola-potravin-a-krmiv/
Kontrola potravin a krmiv
Foto: Shutterstock
Potraviny a krmiva uváděné do oběhu musí splňovat požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Právní předpisy Společenství obsahují skupinu pravidel, která mají zajistit dosažení tohoto cíle.
Základní pravidla k právním předpisům týkajícím se potravin a krmiv jsou stanovena v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví se postupy týkající se bezpečnosti potravin.
Kromě těchto základních pravidel existují specifičtější právní předpisy týkající se potravin a krmiv, které se vztahují na různé oblasti, např. výživu zvířat, hygienu krmiv a potravin, zoonózy, rezidua a kontaminující látky, označování potravin, potraviny nového typu, GMO a řadu dalších oblastí.
Právní předpisy Společenství týkající se potravin a krmiv jsou založeny na zásadě, že provozovatelé potravinářských a krmivářských podniků ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce v rámci podniků podléhajících jejich kontrole odpovídají za z ...