11. květen 2023
11
květen

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionů

https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-potravinarske-inspekce-v-r-2022-temer-49-tisic-kontrolnich-vstupu-ulozeny-pokuty-za-temer-110-milionu/   Vydáno: 11. 5. 2023 Autor: SZPI     Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů. Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 29 875 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 14 988 vstupů do provozoven společného stravování, 11 626 vstupů ve výrobě potravin, 2 312 kontrol ve velkoskladech, 693 v prvovýrobě a 2 339 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech apod. V loňském roce SZPI kontrolou zjistila celkem 3 351 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, naopak nejmenší podíl nevyhovujících vzorků kontroly potvrdily u potravin tuzemských výrobců. U potravin ze třetích zemí nevyhovělo požadavkům národních nebo evr ...

10. květen 2023
10
květen

Bezpečnost potravin získaných z buněčné kultury – nyní připraveno k vědeckému hodnocení

  https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-potravin-ziskanych-z-bunecne-kultury-nyni-pripraveno-k-vedeckemu-hodnoceni/ Vydáno: 10. 5. 2023 Autor: KM EFSA     Dne 10. května 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) článek s názvem „Bezpečnost potravin získaných z buněčné kultury – připraveno k vědeckému hodnocení“. Článek byl publikován v souvislosti s vědeckým kolokviem úřadu EFSA, pořádaném na stejné téma, které se uskuteční v Bruselu dne 11. – 12. května 2023 a bude živě (online) přenášeno na webových stránkách úřadu EFSA. Vědecké kolokvium o potravinách získaných z buněčných kultur zahrnuje nejnovější vědecký vývoj a vývoj hodnocení rizik v této oblasti. Úřad EFSA nebyl dosud požádán, aby vyhodnotil potraviny získané z kultivovaných živočišných buněk, ale očekává se, že v nadcházejících měsících a letech obdrží první žádosti. Nové potraviny a použitelné pokyny úřadu EFSA jsou vhodné k provedení těchto hodnocení. V předvečer akce se k tématu vyjádřili odborníci, aby ilustrovali vědecké problémy a sociální a ekonomické pozadí těchto nových inovativních technologií. Nové inovativní technologie buněčných kultur, tkáňov ...

10. květen 2023
10
květen

DNA exotické pšenice by mohla pomoci vyšlechtit plodiny odolné vůči změnám klimatu

  https://bezpecnostpotravin.cz/dna-exoticke-psenice-by-mohla-pomoci-vyslechtit-plodiny-odolne-vuci-zmenam-klimatu/ Vydáno: 10. 5. 2023 Autor: BIOTRIN   Foto: Shutterstock Informace organizace BIOTRIN – Globální oteplování představuje velkou hrozbu pro potravinovou bezpečnost a vyžaduje vývoj nových odrůd hospodářských plodin, které budou odolné vůči budoucí klimatické nestabilitě. Jedním z příkladů takových nadějných plodin je jarní pšenice obsahující exotickou DNA z divoce žijících příbuzných druhů, která má v horkém počasí až o 50 % vyšší výnosy ve srovnání s odrůdami, které tyto geny nemají. Toto zjištění publikovali vědci Earlham Institute (UK) a Mezinárodního střediska pro zlepšování kukuřice a pšenice (The International Maize and Wheat Improvement Center, CIMMYT) v časopise Communications Biology. Pšenice je celosvětově významnou plodinou, která poskytuje potravu miliardám lidí. Ročně se pěstuje na více než 216 milionech hektarů půdy a představuje přibližně 20 % kalorií spotřebovaných na celém světě. Většina z ní se pěstuje v podmínkách mírného pásma. Rostoucí teploty v důsledku klimatických změn však představují pro produkci pšenice významnou hrozbu a ...