Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-potravinarske-inspekce-v-r-2022-temer-49-tisic-kontrolnich-vstupu-ulozeny-pokuty-za-temer-110-milionu/
Vydáno: 11. 5. 2023
Autor: SZPI
Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.
Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 29 875 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 14 988 vstupů do provozoven společného stravování, 11 626 vstupů ve výrobě potravin, 2 312 kontrol ve velkoskladech, 693 v prvovýrobě a 2 339 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech apod.
V loňském roce SZPI kontrolou zjistila celkem 3 351 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků.
Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, naopak nejmenší podíl nevyhovujících vzorků kontroly potvrdily u potravin tuzemských výrobců. U potravin ze třetích zemí nevyhovělo požadavkům národních nebo evr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bezpecnost-potravin-ziskanych-z-bunecne-kultury-nyni-pripraveno-k-vedeckemu-hodnoceni/
Vydáno: 10. 5. 2023
Autor: KM EFSA
Dne 10. května 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) článek s názvem „Bezpečnost potravin získaných z buněčné kultury – připraveno k vědeckému hodnocení“. Článek byl publikován v souvislosti s vědeckým kolokviem úřadu EFSA, pořádaném na stejné téma, které se uskuteční v Bruselu dne 11. – 12. května 2023 a bude živě (online) přenášeno na webových stránkách úřadu EFSA. Vědecké kolokvium o potravinách získaných z buněčných kultur zahrnuje nejnovější vědecký vývoj a vývoj hodnocení rizik v této oblasti.
Úřad EFSA nebyl dosud požádán, aby vyhodnotil potraviny získané z kultivovaných živočišných buněk, ale očekává se, že v nadcházejících měsících a letech obdrží první žádosti. Nové potraviny a použitelné pokyny úřadu EFSA jsou vhodné k provedení těchto hodnocení.
V předvečer akce se k tématu vyjádřili odborníci, aby ilustrovali vědecké problémy a sociální a ekonomické pozadí těchto nových inovativních technologií.
Nové inovativní technologie buněčných kultur, tkáňov ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dna-exoticke-psenice-by-mohla-pomoci-vyslechtit-plodiny-odolne-vuci-zmenam-klimatu/
Vydáno: 10. 5. 2023
Autor: BIOTRIN
Foto: Shutterstock
Informace organizace BIOTRIN – Globální oteplování představuje velkou hrozbu pro potravinovou bezpečnost a vyžaduje vývoj nových odrůd hospodářských plodin, které budou odolné vůči budoucí klimatické nestabilitě. Jedním z příkladů takových nadějných plodin je jarní pšenice obsahující exotickou DNA z divoce žijících příbuzných druhů, která má v horkém počasí až o 50 % vyšší výnosy ve srovnání s odrůdami, které tyto geny nemají. Toto zjištění publikovali vědci Earlham Institute (UK) a Mezinárodního střediska pro zlepšování kukuřice a pšenice (The International Maize and Wheat Improvement Center, CIMMYT) v časopise Communications Biology.
Pšenice je celosvětově významnou plodinou, která poskytuje potravu miliardám lidí. Ročně se pěstuje na více než 216 milionech hektarů půdy a představuje přibližně 20 % kalorií spotřebovaných na celém světě. Většina z ní se pěstuje v podmínkách mírného pásma. Rostoucí teploty v důsledku klimatických změn však představují pro produkci pšenice významnou hrozbu a ...