20. březen 2023
20
březen

Čeští vědci vyvinuli nový biostimulant pro zemědělce

https://bezpecnostpotravin.cz/cesti-vedci-vyvinuli-novy-biostimulant-pro-zemedelce/   Vydáno: 20. 3. 2023 Autor: BIOTRIN Foto: Shutterstock Genetické manipulace jsou Intenzivně se rozvíjejícím odvětvím biotechnologií. Při genetické manipulaci se upravuje genetická informace organismu nebo se dokonce do jednoho organismu cíleně vnáší určitý gen či geny jiného organizmu. Takto geneticky modifikované organismy (GMO) se dnes ve velké míře využívají v medicíně (například výroba insulinu a dalších hormonů), potravinářství (například rekombinantní chymosin pro výrobu sýrů) nebo v zemědělství (odrůdy kukuřice a bavlny odolné k hmyzu, sója odolná k herbicidům atd. atd.). Biotechnologie jsou ale definovány šířeji – jako technologie založené na využívání poznatků z biologie, využívající se v zemědělství, potravinářství a medicíně. Organizace spojených národů v Úmluvě o biologické rozmanitosti pak definuje biotechnologie takto: „Biotechnologie znamená jakoukoli technologii, která využívá biologické systémy, živých organismů nebo z nich odvozených biologických systémů k produkci nebo modifikaci výrobků či procesů pro specifické použití“. Patří sem tedy také biostimulanty. R ...

17. březen 2023
17
březen

Ukažte, co víte o třídění odpadu na Dni recyklace 21. března

https://bezpecnostpotravin.cz/ukazte-co-vite-o-trideni-odpadu-na-dni-recyklace-21-brezna/  Žáky základních škol i veřejnost zveme do našeho muzea na Den recyklace, který proběhne v úterý 21. března 2023. Dopolední dílny s recyklační tematikou jsou určeny pro objednané třídy základních škol a v tuto chvíli jsou již všechny termíny rezervovány. Odpoledne se budeme věnovat vám, návštěvníkům muzea. Od 13 do 16 hodin se můžete v každou celou hodinu zúčastnit krátkého lektorského programu na téma třídění odpadů a jejich využití jako druhotné suroviny. Uvedeme vás do vzdělávacího koutku EKO-KOMu a naši edukátoři vám rádi zodpoví jakékoliv dotazy ohledně třídění odpadů. Od 16 hodin zahraje Divadlo dětí Karlovy Vary pohádku O BALYnce, dobrém štěněti a TŘÍDĚ NÍzkých kamarádů.Ve stejný den bude na dané téma také zprovozněna hra s QR kódy umístěnými po našem muzeu. Programy se uskuteční ve vzdělávacím koutku věnujícím se obalům, který je součástí expozice Gastronomie. Den recyklace se celosvětově připomíná 18. března. Hlavním tématem a cílem této události je snaha o záchranu šesti primárních světových zdrojů: vody, ...

17. březen 2023
17
březen

Zpráva z únorových kontrol pražských hygieniků v podnicích stravovacích služeb

https://bezpecnostpotravin.cz/zprava-z-unorovych-kontrol-prazskych-hygieniku-v-podnicich-stravovacich-sluzeb/  Aktualita HSHMP – Upatlaný, umaštěný gril nebo kuřecí maso skladované v kuchyni při pokojové teplotě se do správné hygienické praxe v žádném případě nepočítají. Na kontrolní obhlídku hned 189 provozoven poskytujících stravovací služby se v měsíci únoru 2023 zaměřila Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“). V téměř devatenácti procentech kontrol se hygienici na místě setkali s nesprávnými až přímo nepřípustnými postupy. Za 30 nejzávažnějších pochybení uložili finanční sankce ve výši 150 100,- Kč. Do 22 podniků hygienici vyrazili na základě veřejností zaslaných podnětů. Ty se ponejvíce týkaly nedostatečné provozní hygieny a značení alergenů. Detailnější strukturu kontrolovaných provozoven a škálu zjištěných závad přibližují grafy 1 a 2. Graf č. 1 Zdroj: HSHMP Graf č. 2 Zdroj: HSHMP A co hygieniky v únoru v pražských podnicích stravovacích služeb nejvíce „překvapilo“? Tak například pohled na v kuchyni skladované kuřecí maso v papírové krabici. V kuchyni přitom panovala pokojová teplota. Takové ...