Save the Date: Webinář k PFAS ve Skandinávii
https://bezpecnostpotravin.cz/save-the-date-webinar-k-pfas-ve-skandinavii/ Save the Date: Webinář k PFAS ve Skandinávii Vydáno: 12. 5. 2023 Autor: KM EFSA Co víme o situaci s PFAS v severských zemích a co lze dělat? O tom se bude diskutovat na webináři 18. září 2023, který společně pořádají dánský Národní potravinářský institut při DTU (Fødevareinstituttet), finský Úřad pro potraviny (Ruokavirasto, Livsmedelsverket), norský Vědeckým výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM, Vitenskabskomiteen for mat og miljø) a Švédská potravinářská agentura (Livsmedelsverket). PFAS zahrnuje širokou škálu perfluorovaných a polyfluorovaných látek, které se používají již desítky let a stále se používají v nesčetných výrobcích. Tyto látky, známé také jako „věčné chemikálie“, jsou chemicky mimořádně stabilní a neustále se hromadí v těle lidí a zvířat i jinde v životním prostředí, kde mohou představovat riziko pro zdraví zvířat a lidí. Na webináři 18. září 2023 budou vědci, potravinářské a chemické úřady diskutovat o současných poznatcích o PFAS v severském regionu. Jak PFSA ovlivňují zdraví? Jaká jsou rizika? Kde se PFAS vyskytují a v jakém rozsahu? Co dělají úřad ...