Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Přehledová práce „KRATOM – zázračná bylina, nebo nebezpečná droga?“ byla publikována Společností pro výživu v časopise Výživa a potraviny 2/2023.
Abstrakt Na sociálních sítích a internetu lze spatřit propagaci různě barevného prášku s názvem „kratom“. Marketing kratomu je podpořen vstupem některých influencerů a dokonce i sportovců, kteří prodej této látky podporují. Rovněž je kratom diskutován v souvislosti s legislativní úpravou a omezením prodeje zejména dětem. O co se ale vůbec jedná a může mít tato tradiční bylina opravdu léčivé účinky, anebo je to naopak hazard s lidským zdravím?
https://bezpecnostpotravin.cz/staz-v-efsa-prijem-prihlasek-pouze-do-15-kvetna/
Vydáno: 9. 5. 2023
Autor: KM EFSA
Are you a young professional looking for a challenging experience in a stimulating, dynamic and multicultural working environment? Are you curious to explore a career path within an European Agency and contribute to the creation of a more sustainable and safe food system within the European Union?
Then look no further and apply for a 12 month-traineeship at European Food Safety Authority (EFSA)!
EFSA TRAINEESHIPS CALL 2023 EFSA/NS/TR/2023
The European Food Safety Authority (EFSA), based in Parma, Italyis opening positions for
Trainees(All Units and Departments)Please send us your application by 15 May 2023 at 23.59 (Local time, GMT +1)
IS THIS TRAINEESHIP FOR YOU?
EFSA Traineeship Programme offers you a unique opportunity to join a team of professionals from all over the world working together in an international and multicultural environment on Science, Safe Food and Sustainability projects at the heart of European Food Safety activities.
We are looking forward to welcoming motivated youn ...
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-brezen-2023/
Vydáno: 9. 5. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
T-2 a HT-2 toxiny
T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indik ...