10. květen 2023
10
květen

Kratom – zázračná bylina, nebo nebezpečná droga?

https://bezpecnostpotravin.cz/kratom-zazracna-bylina-nebo-nebezpecna-droga/

Vydáno: 10. 5. 2023
Autor: Společnost pro výživu

 

Foto: Shutterstock

Přehledová práce „KRATOM – zázračná bylina, nebo nebezpečná droga?“ byla publikována Společností pro výživu v časopise Výživa a potraviny 2/2023.

Abstrakt
Na sociálních sítích a internetu lze spatřit propagaci různě barevného prášku s názvem „kratom“. Marketing kratomu je podpořen vstupem některých influencerů a dokonce i sportovců, kteří prodej této látky podporují. Rovněž je kratom diskutován v souvislosti s legislativní úpravou a omezením prodeje zejména dětem. O co se ale vůbec jedná a může mít tato tradiční bylina opravdu léčivé účinky, anebo je to naopak hazard s lidským zdravím?

Klíčová slova: kratom, mitragyna, alkaloidy, účinky, riziko.

 

Zdroj: Společnost pro výživu

9. květen 2023
9
květen

Stáž v EFSA? Příjem přihlášek pouze do 15. května!

  https://bezpecnostpotravin.cz/staz-v-efsa-prijem-prihlasek-pouze-do-15-kvetna/ Vydáno: 9. 5. 2023 Autor: KM EFSA   Are you a young professional looking for a challenging experience in a stimulating, dynamic and multicultural working environment? Are you curious to explore a career path within an European Agency and contribute to the creation of a more sustainable and safe food system within the European Union? Then look no further and apply for a 12 month-traineeship at European Food Safety Authority (EFSA)!   EFSA TRAINEESHIPS CALL 2023 EFSA/NS/TR/2023 The European Food Safety Authority (EFSA), based in Parma, Italyis opening positions for Trainees(All Units and Departments)Please send us your application by 15 May 2023 at 23.59 (Local time, GMT +1)  IS THIS TRAINEESHIP FOR YOU? EFSA Traineeship Programme offers you a unique opportunity to join a team of professionals from all over the world working together in an international and multicultural environment on Science, Safe Food and Sustainability projects at the heart of European Food Safety activities.   We are looking forward to welcoming motivated youn ...

9. květen 2023
9
květen

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – březen 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-brezen-2023/ Vydáno: 9. 5. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe       Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin). Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.   T-2 a HT-2 toxiny T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indik ...