Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/tendr-efsa-neurotoxicke-latky-v-zivotnim-prostredi-pokrok-v-porozumeni-vlivu-expozice-chemickym-latkam-na-zdravi-a-onemocneni-mozku/
Vydáno: 12. 4. 2023
Autor: KM EFSA
Foto: Shutterstock
EFSA se touto výzvou snaží rozšířit používání NAMs (New Approach Methodologies, Metodiky nového přístupu) v oblasti neurotoxicity a vývojové neurotoxicity, které se uplatní při zvažování důkazů při hodnocení rizik pesticidů.
Hlavním cílem projektu je pokročit v porozumění tomu, jak expozice chemickým látkám ovlivňují zdraví a onemocnění mozku a využít tyto poznatky k ochraně lidského zdraví. Celkovým cílem je proto identifikovat testovací systémy, které budou použity ve screeningovém programu, stanovit prioritní chemické látky, které mají být testovány, vyvinout vysoce účinné metody pro testování chemických látek s využitím molekulárních nebo buněčných přístupů a vypracovat ověřovací případové studie z nichž vyplynou závěry hodnocení rizik.
Otestování pesticidů prostřednictvím těchto nástrojů by představovalo první krok k pochopení složitosti mechanismů, které regulují neurologické funkce, a následně k navržení regulačních opatření. Tento ambicióz ...
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, postupem podle § 6 věty druhé zákona o obecné bezpečnosti výrobků č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek:
https://bezpecnostpotravin.cz/odpad-z-produkce-biopotravin-zkusi-vedci-premenit-na-pudni-substrat-a-cast-krmiva/
Vydáno: 11. 4. 2023
Autor: Mendelova Univerzita v Brně
Foto: Shutterstock
Otestovat v praxi uzavřený cyklus hospodaření se rozhodli vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ve spolupráci s českým výrobcem biopotravin odborníci vyvíjí novou funkční potravinu. Odpad z její produkce plánují přeměnit na půdní substrát a část krmiva pro prasata nebo drůbež. Získané živiny tak mohou vracet zpátky do životního prostředí.
„Rádi bychom napomohli změnit myšlení lidí. Chceme farmářům nabídnout jednoduchý a finančně dostupný model hospodaření, kterým by se mohli inspirovat,“ řekla o projektu jeho vedoucí Sylvie Skaličková z Ústavu výživy zvířat a pícninářství AF MENDELU.
Příštích pět let budou vědci spolupracovat se společností PRO-BIO, která je jedním z největších výrobců biopotravin v Česku. Ve Velkých Hostěrádkách na Břeclavsku firma ekologicky hospodaří na více než 350 hektarech půdy. V rámci společného projektu vznikne nová, takzvaně funkční potravina. Jaká přesně, ale zatím vědci neví. „Ve hře je pečivo, různ ...