Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/test-vanilkovych-a-vanilinovych-cukru-2023/
Vydáno: 5. 4. 2023
Autor: dTest
Foto: Shutterstock
Informace spotřebitelské organizace dTest – Po vydání loňského testu vanilkových zmrzlin se ukázalo, že téma poctivosti přírodní vanilky spotřebitele zajímá. A často se ptali na vanilkový cukr. Těsně před obdobím velikonočního pečení se proto k vanilkovému aroma vracíme s testem 24 vanilkových a vanilinových cukrů. Bohužel se ukázalo, že při výběru cukru s pravou vanilkou můžeme velice snadno sáhnout vedle.
Při nákupu surovin pro pečení můžete vybírat mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem. Oba na první pohled odlišuje nejen název, ale také cena. Vanilinový bývá až desetkrát levnější. Proč? Důvodem je zcela odlišné složení. Vanilkový cukr za svou vůni vděčí přírodnímu aroma, zatímco vanilinový umělému. Abychom zjistili, který cukr je nejlepší a který se vyplatí, připravili jsme velký test vanilkových a vanilinových cukrů.
Analýzy v nezávislé laboratoři zjišťovaly, kolik vonných látek obě skupiny cukrů obsahují. V případě vanilkových cukrů, které by měly být navoněné pouze přírodní vanilkou, jsme také nechali ověřit přítom ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hygiena-alimentorum-xliii-zdravotna-bezpecnost-a-kvalita-mliecnych-a-rastlinnych-komodit-aktualne-problemy-a-trendy/
Vydáno: 5. 4. 2023
Autor: KM EFSA
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Národný kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s EFSA, Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky, Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV v Bratislave,
Vás srdečne pozývajú na medzinárodnú vedeckú konferenciu
HYGIENA ALIMENTORUM XLIII
Zdravotná bezpečnost a kvalita mliečnych a rostlinných komodít – aktuálne problémy a trendypod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky,ktorá sa uskutoční10. – 12. mája 2023v Hoteli Patria **** – Štrbské PlesoSlovenská republika
Prosíme záujemcov o účasť na konferencii, aby vyplnili ZÁVÄZNÚ PRIHLÁŠKU najneskôr do 16. apríla 2023.
Príspevok (abstrakt a celý príspevok) ...
https://bezpecnostpotravin.cz/plevel-fest-10-5-a-11-5-2023/
Vydáno: 5. 4. 2023
Autor: Národní zemědělské muzeum
Národní zemědělské muzeum Praha pořádá dvoudenní vzdělávací akci u příležitosti Mezinárodního dne zdraví rostlin. Studenty čekají workshopy a přednášky zaměřené na význam plevelů, jejich pozitivní i negativní vlastnosti, historii a možnosti využití. Program je určen pro studenty středních škol a gymnázií.
Víte, pro koho je plevel nepřítel a pro koho užitečný společník? Kdy se rostlina promění v plevel a kdy se z plevele stane ohrožený druh? To a mnohem více se dozvíte na Plevel Festu 10. a 11. května v Národním zemědělském muzeu! Zveme vás do světa nenápadných a zatracovaných rostlin, jež provází člověka od počátků zemědělství. O jejich super vlastnostech, životních strategiích i proměnách, kterými díky nim prošlo zemědělství, se dozvíte v programu, který jsme pro vás připravili u příležitosti Mezinárodního dne zdraví rostlin. Těšit se můžete na více než desítku zajímavých stanovišť (od 1. patra až po střechu NZM), praktické ukázky, povídání s výzkumníky i vysokoškolskými pedagogy, přednášky, vědomostní kvíz i kurz vaření z plevele.
Pro ...