5. duben 2023
5
duben

Světový almanach bezpečnosti potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-almanach-bezpecnosti-potravin/ Vydáno: 5. 4. 2023 Autor: KM EFSA     Německý federální institut pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) vyvinul a v loňském roce 2022 zpřístupnil online almanach World Food Safety Almanac, obsahující informace týkající se bezpečnosti potravin a krmiv. Německý federální institut pro hodnocení rizik Institut BfR je vědecká agentura Spolkové republiky Německo, která je zodpovědná za přípravu odborných zpráv a posudků o bezpečnosti potravin a krmiv, jakož i o bezpečnosti látek a produktů. Institut byl založen v listopadu 2002 za účelem posílení ochrany zdraví spotřebitelů a hlavní důraz byl od začátku kladen na zachování vědecky podloženého přístupu k hodnocení rizik. Činnost v oblasti bezpečnosti potravin je rozsáhlá a zahrnuje toxikologická, nutričně-fyziologická nebo nutričně-lékařská hodnocení potravin. Institut tak hraje důležitou roli při zlepšování ochrany spotřebitele a bezpečnosti potravin. Organizačně podléhá Spolkovému ministerstvu výživy a zemědělství, ale zachovává si svou nezávislost, pokud jde o vědecká hodnocení a výzkum. Hlavní zásadou BfR v oblasti ochra ...

5. duben 2023
5
duben

MODUL 1: Jak připravit výzkumný projekt pro Horizont Evropa

 

https://www.tc.cz/cs/akce/modul-1-jak-pripravit-vyzkumny-projekt-pro-horizont-evropa-2

Typ akce: workshop

Datum: 12.4.2023 10:0015:00
Kde: Technologické centrum Praha

MODUL 1: Jak připravit výzkumný projekt pro Horizont Evropa

Technologické centrum Praha vás zve na seminář ze série tzv. modulů Technologického centra Praha s názvem Jak připravit výzkumný projekt pro Horizont Evropa, který se uskuteční dne 12. dubna 2023. Seminář je určený nováčkům, kteří se chtějí aktivně podílet na zpracování kvalitního návrhu projektu typu RIA (Výzkumné a inovační akce) a IA (Inovační akce) programu Horizont Evropa.

Hlavními tématy semináře budou:

- Výzkumný projekt v kostce
- Zdroje informací
- Hodnocení návrhů
- Struktura projektu
- Části návrhu projektu
            Excelence
            Dopady výsledků
            Implementace projektu
            Gender, etika, bezpečnost, standardizace

Akce se uskuteční fyzicky v Technologickém centru Praha. Více informací naleznete v pozvánce.

 

Kontakt:

5. duben 2023
5
duben

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella Virchow ST16 spojené s konzumací masných výrobků obsahujících kuřecí maso

  https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-setreni-ohnisek-zpusobenych-bakterii-salmonella-virchow-st16-spojene-s-konzumaci-masnych-vyrobku-obsahujicich-kureci-maso/   Vydáno: 31. 3. 2023 Autor: KM EFSA     Dne 30. března 2023 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella Virchow původem z masných výrobků obsahujících kuřecí maso (Multi-country outbreak of Salmonella Virchow ST16 infections linked to the consumption of meat products containing chicken meat). V pěti zemích Evropské unie/Evropského hospodářského prostoru (EU/EHP), Spojeném království (UK) a Spojených státech (USA) dlouhodobě (konkrétně od června 2017) přetrvává přeshraniční ohnisko bakterie Salmonella Virchow ST16. Celkem bylo hlášeno 210 případů z těchto zemí: Dánsko (2), Francie (111), Německo (26), Irsko (4), Nizozemsko (34), Spojené království (32) a USA (1). Mezi podrobně evidovanými případy (55) se míra hospitalizace pohybovala od 16,7 % (2/12) ve Spojeném království až po 29,4 % (5/17) a 38,5 % (10/26) ve Francii a N ...