2. březen 2023
2
březen

Máte dostatek jódu? V březnu má tento prvek svůj světový den. Proč se bez něj neobejdeme?

https://bezpecnostpotravin.cz/mate-dostatek-jodu-v-breznu-ma-tento-prvek-svuj-svetovy-den-proc-se-bez-nej-neobejdeme/  Vydáno: 2. 3. 2023 Autor: SZÚ   Foto: Shutterstock Informace SZÚ – 6. března si pravidelně připomínáme Světový den jódu, prvku, který má pro lidský organismus tak zásadní význam, že si rozhodně svůj světový den zaslouží. Jód je zcela nezbytný pro optimální tělesný a duševní vývoj každého z nás. Podílí se na udržení fyzické i duševní kondice a celkového zdraví.Jód hraje klíčovou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Tyto hormony pak ovlivňují nejen růst organismu, ale i funkci většiny orgánů, včetně našeho mozku, nervů, svalů či pohlavní soustavy. Jak poznáme, že nám tento prvek schází? Pokud naše tělo nemá dostatek jódu, dochází ke snížení funkce štítné žlázy. Štítná žláza se snaží při nedostatku vychytávat více jódu, a proto se zvětšuje. Vzniká tzv. struma, i když to nemusí být u každého. Nedostatek jódu  se  projevuje otoky očních víček,  změnou  kvality a padáním vlasů, které jsou tvrdé, ježaté, zvýšenou únavou bez příčiny (i po spánku a odpočinku), zpomaleným myšlením, zhoršením paměti a soustředění, zpomalením srdečního t ...

2. březen 2023
2
březen

Varování SZPI spotřebitelům: kuřecí maso se salmonelou v tržní síti

https://bezpecnostpotravin.cz/varovani-szpi-spotrebitelum-kureci-maso-se-salmonelou-v-trzni-siti/ Vydáno: 2. 3. 2023 Autor: SZPI   Foto: SZPI Foto: SZPI     Tisková zpráva SZPI – V rámci průběžných intenzívních kontrol bezpečnosti potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nebezpečnou potravinu s názvem: „KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENĚ DRUBEŽI MASA“, označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19.02.2023, výrobce: Firma KABANOS, Kojs Miroslaw i Johanna Kojs – Kowalczyk sp.j., ul. Spóldzielców 1, 34-480 Jablonka, země původu: Polsko. Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella. Inspekce předmětnou šarži potraviny odebrala v síti společnosti JIP východočeská, a.s. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek byl označen údajem „Datum použitelnosti do: 19.02.2023“, v tržní síti se již nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce a v ...

2. březen 2023
2
březen

Metodika kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2023 dozná dvě změny ve vyšetřování skotu

  https://bezpecnostpotravin.cz/metodika-kontroly-zdravi-zvirat-a-narizene-vakcinace-na-rok-2023-dozna-dve-zmeny-ve-vysetrovani-skotu/ Vydáno: 2. 3. 2023 Autor: SVS   Foto: Shutterstock Tisková zpráva SVS – Změny ve vyšetřování skotu na základě Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2023 (dále Metodika) se týkají dvou nákaz – infekční bovinní rinotracheitidy (IBR) a bovinní virové diarrhoey (BVD). První je pozměněné schéma vyšetření v zařízeních prostých IBR pro udržení statusu prosté této nákazy. Změna vyšetření u BVD umožňuje odebírat vzorky i od zvířat mimo věkovou kategorii 8-24 měsíců. Navrhovaná změna se týká nové možnosti pro vyšetření vzorků na IBR v hospodářstvích bez vakcinovaných zvířat. Nově je možné k laboratornímu vyšetření odesílat nejen vzorky krve, ale i mléka pouze 1x ročně za předpokladu, že jsou vzorky odebrány od všech zvířat starších 24 měsíců. Podle dosud platného znění Metodiky bylo možné odebírat v těchto případech pouze vzorky krve. Dále pro všechna schémata vyšetření na IBR, kdy je možné provádět vyšetření ze vzorků mléka a odběr vzorků mléka je spojen s kont ...