Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-nekula-vyzval-spotrebitele-aby-ministerstvu-posilali-podnety-na-nekale-chovani-obchodnich-retezcu-vyrobcu-potravin-nebo-zemedelcu/
Vydáno: 28. 2. 2023
Autor: Ministerstvo zemědělství
Tisková zpráva Ministerstva zemědělství
Foto: Shutterstock
O problematice cen potravin dnes jednal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se zástupci Agrární komory (AK) ČR, Potravinářské komory (PK) ČR, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Kulatý stůl ministr Nekula svolal proto, aby se vyjasnily otázky ohledně výše cen a nákladů. Ministr zemědělství dnes také kvůli nárůstu cen cukru podal oficiální podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby prověřil a zjistil, proč ho obchodníci výrazně zdražili.
„Dnešní jednání jsem svolal proto, že se někteří hráči na našem trhu s potravinami snaží zneužívat spotřebitele a šponují ceny ve snaze maximalizovat své zisky. Rozumím rostoucím nákladům i nutnosti mít přiměřený zisk, nicméně data Českého statistického úřadu ukazují, že zvýšení obchodních přirážek bylo extrémní a u některých subjektů neodpovídá růstu nákladů. Všech ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ingrovy-dny-2023/
Vydáno: 27. 2. 2023
Autor: MENDELU
Konference o jakosti potravin a potravinových surovin se koná 1. března 2023 na MENDELU.
XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2023“
HLAVNÍ PROGRAM (aula MENDELU):
Program je průběžně aktualizován.
8:35 – 9:00 Prezence 9:00 – 9:15 Zahájení konference, přivítání účastníků, úvodní slovo
9:15 – 10:45 První blok vyžádaných přednášek
Klanica M. (Státní zemědělská a potravinářská inspekce): Výsledky a aktuální problematika úředních kontrol potravin provedených SZPI v roce 2022
Beneš P. (MZe ČR): Spolupráce s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2023
Pivoňka J. (VŠCHT v Praze, PK ČR): Udržitelná výroba masa a spotřeba masných výrobků
10:45 – 11:15 Diskuze a pauza na občerstvení
11:15 – 12:15 Druhý blok vyžádaných přednášek
Gabrovská D. (PK ČR): Inovace a reformulace v bezlepkových pekařských a cereálních výrobcích
Bárta J. (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích): Zpracování výlisků olejnatých semen na bílkovinné mouky a koncentráty a jejich uplatnění v potravin ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-popsali-zpusob-jak-se-rostliny-vyhybaji-soli/
Vydáno: 27. 2. 2023
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN
Mnoho rostlin není schopno růst v prostředí, které obsahují příliš mnoho solí. Vysoká salinita půdy ztěžuje získávání vody z půdy a může znemožnit získání potřebných živin. Vědci z University of Copenhagen zjistili, že rostliny mohou změnit směr růstu kořenů a růst tak mimo slané prostředí. Tento objev může pomoci zmírnit zrychlující se globální problém vysoké salinity půd.
Prof. Staffan Persson uvedl, že svět potřebuje plodiny, které lépe odolávají slaným podmínkám. Schopnost rostlin ovlivnit směr růstu kořenů již byla známa, ale dosud nebylo jasné, jak tento mechanismus funguje. Prof. Persson společně se svými vědeckými kolegy objevili, co se děje uvnitř rostlin na buněčné a molekulární úrovni v momentě, kdy kořeny rostlin přijdou do styku se slaným prostředím.
Bylo zjištěno, že rostliny při detekci soli v prostředí uvolňují stresový fytohormon, kyselinu abscisovou. Ta způsobuje reorganizaci malých proteinových trubiček v buňce, nazývaných cytoskelet, což způsobí, že celulózová vlákna obklopují ...