28. únor 2023
28
únor

Ministr Nekula vyzval spotřebitele, aby ministerstvu posílali podněty na nekalé chování obchodních řetězců, výrobců potravin nebo zemědělců

  https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-nekula-vyzval-spotrebitele-aby-ministerstvu-posilali-podnety-na-nekale-chovani-obchodnich-retezcu-vyrobcu-potravin-nebo-zemedelcu/   Vydáno: 28. 2. 2023 Autor: Ministerstvo zemědělství   Tisková zpráva Ministerstva zemědělství Foto: Shutterstock O problematice cen potravin dnes jednal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se zástupci Agrární komory (AK) ČR, Potravinářské komory (PK) ČR, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Kulatý stůl ministr Nekula svolal proto, aby se vyjasnily otázky ohledně výše cen a nákladů. Ministr zemědělství dnes také kvůli nárůstu cen cukru podal oficiální podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby prověřil a zjistil, proč ho obchodníci výrazně zdražili. „Dnešní jednání jsem svolal proto, že se někteří hráči na našem trhu s potravinami snaží zneužívat spotřebitele a šponují ceny ve snaze maximalizovat své zisky. Rozumím rostoucím nákladům i nutnosti mít přiměřený zisk, nicméně data Českého statistického úřadu ukazují, že zvýšení obchodních přirážek bylo extrémní a u některých subjektů neodpovídá růstu nákladů. Všech ...

27. únor 2023
27
únor

Ingrovy dny 2023

  https://bezpecnostpotravin.cz/ingrovy-dny-2023/   Vydáno: 27. 2. 2023 Autor: MENDELU   Konference o jakosti potravin a potravinových surovin se koná 1. března 2023 na MENDELU. XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin „Ingrovy dny 2023“ HLAVNÍ PROGRAM (aula MENDELU): Program je průběžně aktualizován. 8:35 – 9:00 Prezence 9:00 – 9:15 Zahájení konference, přivítání účastníků, úvodní slovo 9:15 – 10:45 První blok vyžádaných přednášek Klanica M. (Státní zemědělská a potravinářská inspekce): Výsledky a aktuální problematika úředních kontrol potravin provedených SZPI v roce 2022 Beneš P. (MZe ČR): Spolupráce s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin v roce 2023 Pivoňka J. (VŠCHT v Praze, PK ČR): Udržitelná výroba masa a spotřeba masných výrobků 10:45 – 11:15 Diskuze a pauza na občerstvení 11:15 – 12:15 Druhý blok vyžádaných přednášek Gabrovská D. (PK ČR): Inovace a reformulace v bezlepkových pekařských a cereálních výrobcích Bárta J. (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích): Zpracování výlisků olejnatých semen na bílkovinné mouky a koncentráty a jejich uplatnění v potravin ...

27. únor 2023
27
únor

Vědci popsali způsob, jak se rostliny vyhýbají soli

  https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-popsali-zpusob-jak-se-rostliny-vyhybaji-soli/   Vydáno: 27. 2. 2023 Autor: BIOTRIN   Informace organizace BIOTRIN Mnoho rostlin není schopno růst v prostředí, které obsahují příliš mnoho solí. Vysoká salinita půdy ztěžuje získávání vody z půdy a může znemožnit získání potřebných živin. Vědci z University of Copenhagen zjistili, že rostliny mohou změnit směr růstu kořenů a růst tak mimo slané prostředí. Tento objev může pomoci zmírnit zrychlující se globální problém vysoké salinity půd. Prof. Staffan Persson uvedl, že svět potřebuje plodiny, které lépe odolávají slaným podmínkám. Schopnost rostlin ovlivnit směr růstu kořenů již byla známa, ale dosud nebylo jasné, jak tento mechanismus funguje. Prof. Persson společně se svými vědeckými kolegy objevili, co se děje uvnitř rostlin na buněčné a molekulární úrovni v momentě, kdy kořeny rostlin přijdou do styku se slaným prostředím.  Bylo zjištěno, že rostliny při detekci soli v prostředí uvolňují stresový fytohormon, kyselinu abscisovou. Ta způsobuje reorganizaci malých proteinových trubiček v buňce, nazývaných cytoskelet, což způsobí, že celulózová vlákna obklopují ...