10. únor 2023
10
únor

Ptačí chřipka v ČR; aktuální informace 2023

https://www.bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-v-cr-aktualni-informace-2023.aspx   Vydáno: 10.2.2023   Autor: SVS Aktuální informace Státní veterinární správy ke dni 7. 2. 2023 Aktuatily k nákazové situaci   7. 2. 2023U dvou uhynulých labutí nalezených na rybnících u obce Písek poblíž Chlumce nad Cidlinou v okrese Hradec Králové, byla potvrzena ptačí chřipka. Po nahlášení nálezu uhynulých labutí nařídili veterinární inspektoři vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha, který posléze potvrdil vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1. Při výskytu ptačí chřipky u volně žijících ptáků se nepřijímají žádná opatření, ani se nevymezují uzavřená pásma, tak jako je to v případě, když se nákaza dostane do chovů. Nicméně výskyt ptačí chřipky u uhynulých divokých ptáků potvrzuje stálou cirkulaci viru v jejich populaci a přetrvávající riziko pro chovy drůbeže. Chovatelé drůbeže v celé ČR by proto měli nadále dodržovat platná veterinární opatření a obecně pravidla biologické bezpečnosti. Od začátku roku 2023 byla vysoce patogenní ptačí chřipka potvrzena u uhynulých vo ...

10. únor 2023
10
únor

Webinář EFSA k obnově vědeckých panelů a Vědeckého výboru

https://www.bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-k-obnove-vedeckych-panelu-a-vedeckeho-vyboru.aspx

 
Vydáno: 10.2.2023
 
Autor: KM EFSA
On-line, 7. 3. 2023

V návaznosti na zveřejnění výzvy k vyjádření zájmu o členství ve vědeckých panelech a Vědeckém výboru (více níže) připravuje EFSA pro všechny zájemce on-line informační setkání.

Webinář se bude konat 7. března 2023 v 15:00-16:30 hod.

Cílem webináře je:

  • informovat účastníky o tom, jak EFSA vybírá členy svých vědeckých panelů a Vědeckého výboru.
  • informovat účastníky o tom, jak pracují vědecké panely a Vědecký výbor EFSA a co znamená být členem panelu/výboru EFSA
  • řešit případné dotazy nebo obavy zájemců, které lze zaslat před akcí prostřednictvím registračního formuláře.

 

Registrace je otevřena do 2. března. Více informací naleznete na internetových stránkách EFSA.

Zdroj: EFSA

9. únor 2023
9
únor

Žádost o povolení polyfenolového extraktu z vedlejšího produktu výroby olivového oleje

https://www.bezpecnostpotravin.cz/zadost-o-povoleni-polyfenoloveho-extraktu-z-vedlejsiho-produktu-vyroby-olivoveho-oleje.aspx   Vydáno: 9.2.2023   Autor: KM EFSA Konzultace se třetími stranami dle čl. 32c odst. 2 GFL – nové potraviny Společnost Extractos y Derivados S.L předložila řadu studií a vědeckých údajů v rámci žádosti o povolení polyfenolového extraktu z vedlejšího produktu výroby olivového oleje jako nové potraviny podle nařízení (EU) 2015/2283. Relevantnost těchto údajů pro posouzení rizik a jejich soulad s právními předpisy prověří Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Hodnocenou novou potravinou je tekutý extrakt získaný extrakcí mechanicky vzniklého vedlejšího produktu při výrobě olivového oleje (plody Olea europaea L). Cílem této konzultace je zjistit, zda jsou k dispozici další relevantní vědecké údaje, studie a jiné informace, které jsou součástí předložené dokumentace nebo ji podporují - podle čl. 32c odst. 2 nařízení o obecném potravinovém právu. Zúčastněné strany se vyzývají, aby předložily své připomínky v uvedené lhůtě. Příslušné příspěvky budou zváženy a EFSA se jimi bude zabývat během souvisejícího vědeckého posouzení. Te ...