Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/lecba-antraxu-s-pomoci-gm-enzymu.aspx
Informace organizace BIOTRIN
Antrax, onemocnění způsobené sporami bakterie Bacillus anthracis, je vzhledem k vysoké nakažlivosti, úmrtnosti a odolnosti nechvalně známý jako prostředek používaný v biologických zbraních. Výsledné onemocnění, označované také jako sněť slezinná, historicky způsobovalo problémy především v zemědělství, jelikož se vyskytovalo primárně u dobytka. Jako biologická zbraň byl antrax použit např. Japonskem během druhé čínsko-japonské války (1937-1945). Používala jej také armáda USA, a to až do roku 1972, kdy došlo k podepsání Úmluvy o zákazu biologických zbraní. V současnosti bývá antrax používán především extremistickými a teroristickými organizacemi, které měly na svědomí např. rozesílání spor do amerických médií a členům Kongresu USA v roce 2001, kdy antraxem onemocnělo 22 osob, z nichž pak pět zemřelo.
Kromě výše zmíněné vysoké infekčnosti spočívá nebezpečí antraxu také v poměrně jednoduché genové manipulaci, díky které existují např. kmeny odolné vůči používaným antibiotikům nebo ústící v závažnější formu infekcí. Významným je především kmen známý jako Ames, který je ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/sprej-s-mikrokulickami-plnymi-fagu-chrani-potraviny.aspx
Informace portálu Gate2Biotech
Bylo by skvělé, kdybychom měli k dispozici jednoduchou a účinnou metodu, co by zlikvidovala veškeré škodlivé bakterie v jídle. Používání velkého množství antibiotik ale očividně není správnou cestou. Naopak slibný je nový sprej s „hodnými“ fágy, které zničí škodlivé bakterie.
Sprej vyvinuli odborníci kanadské McMaster University. Obsahuje mikrogelové mikrokuličky, které jsou naplněné bakteriofágy. Ty by měly být neškodné pro člověka, a cílit jen na bakterie. Co je ještě lepší, bakteriofágy by měly být do jisté míry specifické, takže by neměly pobít všechny bakterie v těle strávníka.
Vývoj fágového spreje navázal na předchozí výzkum stejného pracoviště. Výroba mikrokuliček vychází z kapaliny tvořené roztokem fágů a pojivem glutaraldehydem.
Uvedené mikrokuličky mají průměr asi 20 mikronů a obsahují vždy zhruba půl milionu fágů. V této podobě jsou fágy vůči bakteriím podstatně účinnější, než kdyby je napadaly jednotlivě.
V laboratorních testech fágový spre ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/konference-ovocnarske-dny-2023.aspx
Již 65. ročník konference se bude konat ve dnech 18. – 19. ledna 2023.
Ovocnářské dny jsou významnou vědeckou konferencí v oblasti ovocnářství. V lednu roku 2023 se bude konat již 65. ročník. Organizátory akce jsou VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o. spolu s Ovocnářskou unií České republiky, z.s. a další partneři.
Ovocnářské dny jsou konferencí, kde se potkávají odborníci z Česka, ale i ze zahraničí s našimi ovocnáři a předávají si zkušenosti z vědy, výzkumu a praxe. Zároveň se akce účastní celá řada vystavovatelů z řad podniků, které dodávají do ovocnářství stroje a techniku, přípravky na výživu a ochranu a poskytují služby pro ovocnáře.V tomto roce se budou Ovocnářské dny 2023 konat ve dnech 18. – 19. ledna 2023 v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Návštěvníci se mohou těšit na více než 20 odborných příspěvků v rámci konference, výstavu jablek, výstavu strojů, prodej odborné literatury a prodej ovoce a výrobků z něho.
Program konference Ovocnářské dny 2023
Letáček s programem ke stažení (pdf)
Zdroj: ov ...