8. listopad 2022
8
listopad

WORKSHOP Organická hmota v půdě (10. - 11. 11.)

 
Workshop se bude konat v Náměšti nad Oslavou pod záštitou ÚKZÚZ

Organická hmota v půdě je pro pěstování plodin zásadní, a proto PODPORUJEME aktivity, které se věnují podpoře půdního zdraví. Jednou z nich je workshop „Budoucnost organické hmoty pro půdy v České republice,“ kterému jsme udělili záštitu.

Akci pořádá ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, a svým odborným pohledem z naší strany ji obohatí kolegyně Michaela Smatanová, která se se svým týmem věnuje dlouhodobě hodnocení organické hmoty v půdách ČR. Přijměte naše pozvání na workshop, který se koná ve dnech
10. – 11. listopadu.

WORKSHOP 22 | ZERA, a.s. - zemědělská ekologická regionální agentura (zeraagency.eu)

7. listopad 2022
7
listopad

Potravinářská inspekce zjistila na vstupu do ČR chilli papričky s koktejlem osmi pesticidních látek

https://www.bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zjistila-na-vstupu-do-cr-chilli-papricky-s-koktejlem-osmi-pesticidnich-latek.aspx   Tisková zpráva SZPI Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili zásilku chilli papriček, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost osmi pesticidních látek v nadlimitním množství včetně silného insekticidu carbofuran, který EU v roce 2008 zakázala pro jeho nežádoucí účinky. Hmotnost zjištěné nevyhovující šarže potraviny přesahovala 177 kg. Jedná se o potravinu RED CHILLI, označení šarže: Lot Nr.:NC250922, dovozce: N&C Asian s.r.o., Baarova 66/13, Praha 140 00, Česká republika, země původu: Kambodža. Analýza v akreditované laboratoři v potravině prokázala přítomnost reziduí následujících pesticidů: carbaryl v množství 0,24 miligramů na kilogram (mg/kg) (limit: 0,01 mg/kg), carbofuran v množství 0,011 mg/kg (limit: 0,002), chlorfenapyr v množství 0,051 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), diazinon v množství 0,14 mg/kg (limit: 0,05 kg/kg), ethion v množství 0,27 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg), fipronil v&nbs ...

5. listopad 2022
5
listopad

Za jakých pravidel se může dostat zvěřina na talíř českého spotřebitele?

    https://www.bezpecnostpotravin.cz/za-jakych-pravidel-se-muze-dostat-zverina-na-talir-ceskeho-spotrebitele.aspx   Tisková zpráva SVS Podzimní období je tradičně také obdobím intenzivního lovu zvěře. Na jídelních lístcích restaurací, na pultech obchodů i na stolech domácností se v tento roční čas objevuje častěji než po zbytek roku zvěřina. Coby potravina živočišného původu také ona spadá do oblasti veterinárního dozoru. Je proto dobré si připomenout za jakých pravidel může být zvěřina uváděna na trh a jaká je úloha veterinárního dozoru v této oblasti. Varianty, jak se může dostat zvěřina legální cestou do tržní sítě, jsou v podstatě dvě. První je prostřednictvím tzv. přímého prodeje v malém množství, druhá prostřednictvím zvěřinového závodu. U obou variant musí být zvěřina před uvedením na trh prohlédnuta. V případě prodeje v malém množství je legislativa mírnější a stačí prohlídka ze strany tzv. proškolené osoby. Neprohlédnutý kus může konzumovat pouze uživatel honitby nebo oprávněný účastník lovu, avšak na vlastní riziko a jen ve své domácnosti. Druhy vnímavé na parazita svalovce neboli trichinelu (především divoká prasata ...