Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023
https://www.bezpecnostpotravin.cz/stanovisko-mze-(szpi-a-svs)-ve-veci-oznacovani-rostlinnych-potravin-nazvy-zivocisnych-produktu-ke-dni-1-2-2023.aspx Vydáno: 24.1.2023 Autor: MZe, SVS, SZPI V praxi, při kontrolách dozorovými orgány, bude vždy brána v úvahu kromě samotné textace i celková prezentace potraviny spotřebiteli. Foto: Shutterstock 1. Označení ,,alternativa mléčného výrobku“, apod. Označení mléko a označení užívaná pro mléčné výrobky, jako jsou smetana, máslo, jogurt, kefír, syrovátka a další, jsou vyhrazena podle nařízení (EU) č. 1308/2013 pouze pro mléčné výrobky. Z tohoto důvodu se označení jako např. „nemléko“, „nejogurt“, „veganská smetana“, „vegetariánské máslo“, „alternativa mléka“, „imitace podmáslí“, „napodobenina jogurtu“, „analog sýra“, „rostlinný analog kumysu“, apod. u rostlinných výrobků neobsahujících mléko považuje za porušení nařízení (EU) č. 1308/2013. 2. Označení „alternativa sýru Cheddar plátky“, „Ajdam“, „Čedar – 100% rostlinná alternativa k sýrům“, apod. Označení užívaná u některých mléčných výrobků, jako jsou např. Cheddar, Mozzarella, Gouda, apod. požívají z& ...