Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C
https://www.bezpecnostpotravin.cz/produkty-z-cerneho-rybizu-jako-vyznamny-zdroj-vitaminu-c.aspx Článek publikovaný v časopise Výživa a potraviny 5/2022 Ilustrační fotografie (pixabay.com) Společnost pro výživu publikovala článek "Produkty z černého rybízu jako významný zdroj vitaminu C" v časopise Výživa a potraviny 5/2022. AbstraktMinoritní tuzemské druhy ovoce a prospěšné látky v nich obsažené jsou aktuálním tématem potravinářského výzkumu. Cílem této studie bylo porovnat obsah vitaminu C v meziproduktech a finálních výrobcích z černého rybízu společně s vybranými kvalitativními znaky (refraktometrická sušina, titrační kyselost). Byl analyzován soubor 13 vzorků a zjištěný obsah vitaminu C byl následující: 1020 ±78 mg/kg pro homogenát ovoce, 1102 ±31 mg/kg pro čerstvě vylisovanou šťávu, 651 ±103 mg/kg pro dřeň, 700 ±209 mg/kg pro koncentrát, 2,8 ±0,1 mg/kg pro nektar a 47,5 ±0,1 mg/kg pro džem. Nálezy vitaminu C odpovídaly způsobu a míře tepelného namáhání výrobků a byly přímo úměrné zjištěné titrační kyselosti (r = 0,871). Klíčová slova: vitamin C, černý rybíz, meziprodukty, finální produkty. Celý článek "Produkty z černého rybízu jako významný zdroj ...