Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/save-the-date-its-food-mezinarodni-skoleni-pro-bezpecnejsi-potraviny.aspx
Save the date: ITS Food: Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny
Vydáno: 27.1.2023
Autor: KM EFSA
On-line, říjen 2023
Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny (ITS Food) je pokročilá mezinárodní vzdělávací akce na téma řízení rizik v oblasti bezpečnosti potravin. ITS Food vám poskytne hluboké znalosti o bezpečnosti potravin a o řízení rizik a krizovém řízení v Německu a Evropské unii. Školení se bude zabývat relevantními aspekty, které jsou klíčové pro komplexní řízení rizik pro bezpečné potraviny, krmiva a spotřební výrobky.
Cílem tohoto vzdělávacího programu je zvýšit znalosti a podpořit vzájemné porozumění v oblasti řízení rizik spojených s bezpečností potravin mezi účastníky z veřejných orgánů zabývajících se bezpečností potravin.
Odborníci z praxe z příslušných orgánů, úředních laboratoří a výzkumných institucí se podělí o své poznatky a zkušenosti, aby si účastníci zvýšili úroveň svých odborných znalostí, sdíleli a identifikovali osvědčené postupy v oblasti své práce, vyzkoušeli si různé nástroje pro různé úkoly a odnesli si dom ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-upozornuje-na-vysokou-populacni-hustotu-hrabose-polniho.aspx
Vydáno: 27.1.2023
Autor: ÚKZÚZ
Tisková zpráva Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského
Z výsledků lednových pozorování výskytu hraboše polního Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) vyplývá, že stav jeho populací od podzimu 2022 významně vzrostl. Průměrný počet aktivních východů z nor na hektar celorepublikově stoupl ze 439 v listopadu 2022 na 661 v lednu 2023, což představuje hodnotu 3,3násobku prahu škodlivosti. Aktuálně se hraboš zejména na Moravě dostává po třech letech do dalšího období přemnožení, což velmi podporuje také současný průběh počasí. ÚKZÚZ proto vyzývá zemědělce, aby situaci nepodcenili a využili všechny dostupné a povolené metody ochrany k omezení škodlivého výskytu tohoto škůdce.
Z více než 1 000 pozorování provedených v lednu 2023 byla nadpoloviční většina získána v porostech ozimých plodin a jednoletých kultur. Hodnoty v těchto plodinách dosahují prahu škodlivosti, který představuje pro zimní období hodnotu 200 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha).Ve ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/u-brna-vznikly-svetove-unikatni-vyzkumne-vysledky-z-oblasti-genotypovani-rostlin.aspx
U Brna vznikly světově unikátní výzkumné výsledky z oblasti genotypování rostlin
Vydáno: 27.1.2023
Autor: TA ČR
Tisková zpráva Technologické agentury ČR
Odolnější rostliny vůči změnám klimatických podmínek či virům, větší výnosnost plodin i zcela nové odrůdy třešní s vyšší kvalitou plodů. To je jen zlomek výsledků aplikovaného výzkumu, které vznikly kousek od Brna v Národním centru kompetence (NCK) Biotechnologické centrum pro genotypování rostlin. Projekt, který finančně podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR), představuje unikátní spojení předních českých odborníků z řad firem a výzkumných organizací napříč celou republikou. V jeho rámci vzniklo celkem 61 výsledků aplikovaného výzkumu, z čehož je 15 světově unikátních užitných vzorů.
NCK Biotechnologické centrum pro genotypování rostlin se zaměřilo na celou řadu plodin, které jsou důležité pro české zemědělství. Projekt rozvinul průřezové oblasti napříč oborem a spojil výzkumné organizace s komerčními firmami. V praxi to funguje tak, že v daném konsorciu řeší relevantní partn ...