Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Spotřebitelská organizace dTest testovala ochucené sušené hovězí maso - jerky.
Ilustrační foto
Zejména mezi sportovci a turisty se v poslední době těší velké oblibě sušené maso prodávané pod názvem jerky. Cení si ho jako vydatný zdroj energie, který nezabere příliš místa a zbytečně se nepronese. Protože jsou jerky v našich končinách relativní novinkou, pokusíme se vám je představit tímto testem. V detailu jsme se podívali na jejich výživové hodnoty i složení. Samy o sobě nejsou špatné, ale na jejich etikety není spolehnutí.
Jako lehký zdroj bílkovin je vyhledávají sportovci i turisté. Řeč je o sušeném hovězím mase. V Česku jde o relativní novinku, proto jsme pro seznámení připravili test jerky.
Spolehlivý zdroj bílkovin v nespolehlivém obalu
Jerky je ochucené hovězí maso, které se podle slibů na etiketách vysuší na třetinu původní hmotnosti. Díky tomu se v mase zkoncentrují důležité živiny, a tak jerky obsahuje okolo 57 % bílkovin. V laboratoři jsme nechali ověřit, zda je to pravda. Nespokojili jsme se však jen se samotnými bílkovinami, ale nechali jsme zkontrolovat i obsah masa. Rovnou můžeme prozradit, že laboratoř v tom ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/rada-eu-pro-zemedelstvi-a-rybolov-zemedelstvi-je-zavisle-na-zdrave-prirode-dulezita-je-rovnovaha-mezi-jeji-ochranou-a-zajistenim-potravin.aspx
Tisková zpráva Ministerstva zemědělství
Novou strategii EU pro lesy do roku 2030, Nařízení o obnově přírody nebo dostupnost hnojiv za přijatelné ceny řešili ministři zemědělství EU dne 21. 11. na Radě v Bruselu. Ministři řešili podmínky zavedení strategie pro lesy do praxe. Evropská komise navrhla problémy na trhu s hnojivy řešit např. pomocí využití dočasného krizového rámce veřejné podpory nebo krizové rezervy. Přislíbila také, že zřídí systém pro sledování vývoje trhu a cen hnojiv v celé EU. Cíle pro obnovu přírody spadají do oblasti životního prostředí, ale mají významné dopady i na zemědělství, lesnictví a vodní ekosystémy. Jednání vedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
„Je samozřejmé, že o přírodu se musíme starat, že hospodaření i průmysl na její podobu mají velký vliv. Je proto potřeba pracovat na obnově a zlepšení stavu poškozených ekosystémů. Musíme ale najít takový způsob, abychom byli schopni zachovat zemědělskou produkci, a tím pádem dostatek potravin,“ řekl ministr země ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/prednaska-vyznam-vyzivy-v-prevenci-a-lecbe-obezity-detskeho-veku.aspx
Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků dne 29. 11. 2022.
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Vás na odbornou přednášku konanou v rámci potravinářských úterků:
Pozvánka na přednášku "Význam výživy v prevenci a léčbě obezity dětského věku" (pdf)
ABSTRAKTObezita je nemoc, která je definovaná nežádoucím nadměrným nahromaděním tukové tkáně, které je potenciálním zdrojem dalších zdravotních obtíží. Často je genetická dispozice aktivovaná faktory zevního prostředí. V časném období života zasahuje výživa do těchto procesů v rámci metabolického programování.Studie u dětí však často neprokazují jednoznačný vztah mezi energetickým příjmem a změnou hmotnosti. Může to být i tím, že v rámci konzumace živin (makro i některých mikronutrientů) působí jednotlivé složky na tvorbu tukové tkáně rozdílně. Hodnocení nutričních faktorů dokumentují i některé výsledky studií prováděných Společností pro výživu. Růst a vývoj dítěte je provázen i vývojem jeho osobnosti, jeho reaktivitou a poznáváním, které je pro jednotlivá ob ...