28. listopad 2022
28
listopad

EIT Food Missions roadmapping workshop in Paris

  https://www.bezpecnostpotravin.cz/eit-food-missions-roadmapping-workshop-in-paris.aspx EIT Food Missions roadmapping workshop in Paris Vydáno: 28.11.2022   Autor: KM EFSA Workshop EIT Food se bude konat 5. - 6. 12. 2022 v Paříži. EIT Food are a successful investor in change in the food system - change that has real impact on people's lives, their businesses, careers and the world around them. In order to transform the food system and create real impact, EIT Food are now calling key stakeholders in the food system to come together to help shape priorities for action over the next 3-5 years in the following mission areas:  (1) A Net Zero Food System (2) A Fully Transparent, Resilient and Fair Food System (3) Healthier Lives Through FoodQueen's University, Belfast are leading on missions 2 and 3 and we are delighted to invite you to our 1.5 day roadmapping workshop in Paris on Monday 5th December from 12noon and all day Tuesday 6th December 2022.  During this workshop, we will develop three initial three-year roadmaps to identify and respond to the areas of greatest need in these mission areas where EIT Food can have ...

28. listopad 2022
28
listopad

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti

  https://www.bezpecnostpotravin.cz/ministr-zemedelstvi-zdenek-nekula-inovace-v-zemedelstvi-jsou-nezbytne-pro-zajisteni-potravinove-bezpecnosti.aspx   Tisková zpráva Ministerstva zemědělství Inovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání – to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na dnešní mezinárodní vědecké konferenci o zemědělsko-potravinářské udržitelnosti a inovacích uspořádané v rámci českého předsednictví v Radě EU. Konference bude pokračovat i zítra. Účastnící mezinárodní konference v Praze se zabývají aktuálními tématy, jako je moderní zemědělství, zabezpečení evropské zemědělské a potravinářské produkce, bezpečný a udržitelný potravinářský sektor a chytré zemědělství, které je šetrné ke klimatu. „Potravinové zabezpečení v Evropě není přímo ohroženo, ale aktuální výzvou je zajištění cenově dostupných potravin. Ruská agrese na Ukrajině i následky pandemie stále ovlivňují evropské zemědělství i potravinářství. Musíme se intenzivně věnovat inovacím v našem sektoru, využívání moderních tech ...

28. listopad 2022
28
listopad

Polovina olivových olejů nevyhověla při kontrole Potravinářské inspekce

https://www.bezpecnostpotravin.cz/polovina-olivovych-oleju-nevyhovela-pri-kontrole-potravinarske-inspekce.aspx      Tisková zpráva SZPI Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že polovina hodnocených vzorků byla nevyhovující. Olivové oleje při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet. Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů. Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. ...