1. září 2022
1
září

Nové potravinářské předpisy EU – srpen 2022

https://www.bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-srpen-2022.aspx   Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Úředního věstníku EU:Přímý přístup do Úředního věstníku - Výsledky vyhledávání - EUR-Lex (europa.eu)  0. SPOLEČNÁ  ORGANIZACE  ZEMĚDĚLSKÝCH  TRHŮNařízení 2022/1408/EU ze dne 16. června 2022, kterým se mění nařízení 2021/2116/EU, pokud jde o vyplácení záloh na určité intervence a&nbs ...

1. září 2022
1
září

Česko-slovenský projekt pomůže pěstitelům zeleniny zavčas odhalit škůdce

https://www.bezpecnostpotravin.cz/cesko-slovensky-projekt-pomuze-pestitelum-zeleniny-zavcas-odhalit-skudce.aspx Projekt řešený ve spolupráci s Mendelovou univerzitou Brno. Současné zemědělství se potýká s kombinací negativních vlivů, které zásadně ovlivňují výslednou kvalitu i kvantitu pěstovaných plodin. V důsledku klimatické změny jsou rostliny vystavované stresu už od počátečních fází růstu a jsou tak náchylnější k poškození různými patogeny nebo škůdci. Na včasnou detekci škodlivých organismů se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s dalšími partnery. Experti vyvinuli metody, které pomohou v rané fázi odhalit vybrané choroby, které pěstitelům způsobují největší ztráty. Do projektu se zapojily vědecké týmy z Česka a Slovenska pod vedením projektového partnera, zemědělského podniku MORAVOSEED CZ a.s. Na Agronomické fakultě MENDELU se odborníci soustředili na detekci například háďátek, fytoplazmy stolburu rajčat nebo bílé hniloby česnekovitých. „Pěstitel nebo i zahrádkář za námi může přijít se vzorkem, když si není jistý, a my mu jsme schopní potvrdit, jestli je to daná choroba nebo něco jiného. Například u fytoplazmy jsou projevy v určit ...

18. srpen 2022

Je řepkový olej vysoce zpracovaný nebo geneticky modifikovaný?

Řepkový olej má příznivé složení mastných kyselin odpovídající výživovým doporučením renomovaných společností. Z běžně používaných olejů obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, kterých máme v naší stravě nadbytek. Je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých konzumujeme nedostatek. Obsah omega 6 mastných kyselin přispívá k udržení jejich příjmu. S ohledem na konzumované množství těchto esenciálních mastných kyselin v České republice se doporučuje příjem omega 6 mastných kyselin v rámci stravy udržet, nikoliv snižovat, jak nám někdy radí internet. Přesto se občas objeví názor, který může někoho odrazovat od konzumace řepkového oleje. Řepkový olej je údajně vysoce zpracovaný, případně geneticky modifikovaný. Co jsou vysoce zpracované potraviny? Potraviny se dělí z hlediska stupně průmyslového zpracování do 4 skupin. Přehled můžeme najít např. v dokumentu publikovaném Světovou organizací pro výživu a zemědělství (FAO):  Skupina 1: Nezpracované a minimálně zpracované potravinyNezpracované (nebo přírodní) potraviny jsou jedlé části rostlin (např. plody, listy, stonky,semena, kořeny) nebo ze zvířat (např. svalovi ...