15. leden 2025
15
leden

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – leden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-leden-2025/ Vydáno: 15. 1. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin). Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity. Akrylamid Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení. Zároveň toto nař ...

15. leden 2025
15
leden

Čirok – obilnina budoucnosti

https://bezpecnostpotravin.cz/cirok-obilnina-budoucnosti/ Vydáno: 15. 1. 2025 Autor: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Cirok-Ruzrok-3-foto-Jiri-Hermuth-768x512-1-300x200.jpeg 300w" alt="" width="768" height="512" class="wp-image-74856" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Ing. Jiří Hermuth, CARC, Dozrávající lata čiroku odrůdy Ruzrok Tisková zpráva CARC – Čirok je obilninou budoucnosti s pozoruhodnými schopnostmi. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině. Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovanější obilninou světa. Je velice nápomocný v zemědělství. Uvolňuje do půdy látky, které ji zbavují od škůdců. Dokáže z pole vystrnadit i dnes přemnožené hraboše. Navíc je využitelný v bezlepkovém potravinářství i udržitelné energetice. Má antioxidační a prot ...

15. leden 2025
15
leden

Ministr Výborný: Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI odstraňuje dříve mnohdy nelogické rozdělení působnosti

https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-vyborny-sjednoceni-dozoru-a-prevedeni-kompetenci-ke-kontrole-na-szpi-odstranuje-drive-mnohdy-nelogicke-rozdeleni-pusobnosti/ Vydáno: 15. 1. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství, SZPI Tisková zpráva — Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje provozovny společného stravování (restaurace, bary, pivnice, vinárny, rychlá občerstvení, cukrárny, stravování na čerpacích stanicích apod.) společně s dalšími orgány dozoru od roku 2015. Od letošního 1. ledna se dozor nad požadavky potravinového práva v provozovnách společného stravování otevřeného typu sjednotil pod Ministerstvo zemědělství. „Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI odstraňuje dříve mnohdy nelogické rozdělení působnosti, kdy stejné požadavky u stejně zaměřených podniků se srovnatelnou mírou rizika dozorovaly různé orgány. Předností SZPI je kromě jiného centrální řízení a jednotné metodické postupy kontrol, všechny inspektoráty postupují stejně napříč obory i regiony. Vytváříme tím přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). K ...