18. březen 2024
18
březen

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici

https://bezpecnostpotravin.cz/jiri-kopacek-konzumace-mleka-a-mlecnych-vyrobku-ma-v-cr-dlouholetou-tradici/ Vydáno: 18. 3. 2024 Autor: Potravinářská komora ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_mleko-a-mlecne-vyrobky-orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_mleko-a-mlecne-vyrobky-orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="945" height="491" class="wp-image-52295" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Jiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny, obchodní organizace, dodavatelé technologií, obalů a pomocných látek, odborné střední a vysoké školy, poradenské a servisní společnosti a individuální členové.  „Mléčné výrobky hrají v naší výživě nezastupitelnou roli zejména pro svůj vysoký obsah živočišných bílkovin, které jsou tak důležité pro stavbu svalové hmoty, dále že jsou ...

18. březen 2024
18
březen

Pomocník i hrozba. Na neznámé houby se zaměří odborníci různých profesí

https://bezpecnostpotravin.cz/pomocnik-i-hrozba-na-nezname-houby-se-zameri-odbornici-ruznych-profesi/ Vydáno: 18. 3. 2024 Autor: Mikrobiologický ústav AV ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_plisen-orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_plisen-orez-768x360.jpg 768w" alt="" width="942" height="442" class="wp-image-52290" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Všudypřítomné houby se hojně využívají v potravinářství, v biotechnologiích i medicíně. Přesto je většina z nich neznámá. Důkladně zmapovaný není ani jejich léčivý potenciál, stejně jako rizika pro lidské zdraví či životní prostředí. Nově je bude studovat interdisciplinární tým v programu Houby – nové hrozby i příležitosti (MycoLife – svět hub), který financuje Strategie AV21 Akademie věd ČR. Vědecké týmy připraví také první česky psaný Velký atlas mikroskopických hub a budou monitorovat i houby v ovzduší ve školních budovách. Penicilin, jedno z prvních léčiv vyrobených z hub, naprosto zm ...

15. březen 2024
15
březen

Zahraniční test: Kokosová mléka

https://bezpecnostpotravin.cz/zahranicni-test-kokosova-mleka/ Vydáno: 15. 3. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-14-300x202.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/image-14-768x518.png 768w" alt="" width="945" height="637" class="wp-image-52276" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT). V rámci naší spolupráce vám přinášíme shrnutí testu, který vydali naši zahraniční partneři a na němž se dTest na rozdíl od ostatních testů v tomto vydání nepodílel. Výběr kokosových mlék reflektuje především rakouský trh, získaná zjištění však mohou být užitečná i pro nás. Asi každý má představu, co znamená slovní spojení kokosové mléko. Pokud bychom se ale měli držet platné legislativy, neměli bychom u nás toto sousloví používat, a to ani v uvozovkách. Mléko je v ČR pouze zvířecího původu. Je nicméně pravda, že státy EU mohly zapsat tradiční mléčné názvy nemléčných výrobků do seznamu výjimek, což ale Če ...