12. březen 2024
12
březen

Pediatrická konference Pohybem k životu

https://bezpecnostpotravin.cz/pediatricka-konference-pohybem-k-zivotu/

Vydáno: 12. 3. 2024
Autor: Společnost pro výživu
JDL Konference

Pořadatel:
Jihomoravské dětské léčebny

Termín akce:
11.–12. dubna 2024

Místo konání:
OREA Resort Panorama Moravský kras

Potvrzení účasti:
do 31. března 2024

Určeno pro lékaře, zdravotní sestry, fyzioterapeuty, nutriční terapeuty a ostatní nelékařské zdravotníky.
Odborná vzdělávací akce je pořádána v rámci celoživotního vzdělávání lékařů dle Stavovského předpisu ČLK č. 16 („SP“ 16).
Vzdělávací akce je pořádána dle Vzdělávacího řádu SPLDD ČR.

Zdroj: Společnost pro výživu

12. březen 2024
12
březen

Hlášení v systému RASFF: 10. týden 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-10-tyden-2024/ Vydáno: 12. 3. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 10. týdnu 2024: 4. 3. – 10. 3. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy ...

11. březen 2024
11
březen

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?

https://bezpecnostpotravin.cz/dzus-neexistuje-jaky-je-rozdil-mezi-koncentratem-a-nektarem/ Vydáno: 11. 3. 2024 Autor: CZ TEST Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité. I když jsou ovocné nealkoholické nápoje lidově povšechně označované jako džusy, složení „džusů“ tuzemská legislativa nedefinuje. Označování ovocných nápojů je ale koncipováno tak, že by spotřebitel měl poznat kvalitu již z jejich názvů, z nichž mimo jiné vyplývá také vyhláškou stanovený podíl ovoce, a také technologie, která byla při výrobě těchto produktů použita. Příslušné parametry přitom stanovuje zatím poslední novelizace z roku 2018, konkrétně vyhláška 248/2018 Sb., podle níž se jako „džus“ nebo „juice“ mohou označovat pouze výrobky odpovídající definici ovocné (nebo zeleninové) šťávy. Pro ovocnou šťávu, která je vyrobena přímým lisováním z ovoce, lze také použít ozna ...