Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-11-tyden-2024/
Vydáno: 20. 3. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 11. týdnu 2024: 11. 3. – 17. 3. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jen-ital-zna-ten-zazrak-jak-na-vyber-testovin/
Vydáno: 20. 3. 2024
Autor: CZ TEST
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_testoviny-orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_testoviny-orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="948" height="514" class="wp-image-52320" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.
To, že kvalitu těstovin určuje krásně žlutá barva po použitých vejcích dávno neplatí. Vynalézavost výrobců nezná hranic, a přestože těstoviny nesmějí dobarvovat, rychle přišli na to, jakou službu dokáže prokázat povolené koření jako je například kurkuma. Ať už výrobce ale použil v ...
https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-ek-hodnoceni-cinnosti-efsa/
Vydáno: 20. 3. 2024
Autor: KM EFSA
Evropská komise vyzývá k předkládání důkazů pro hodnocení činnosti EFSA (2017-2024). Cílem je shromáždit důkazy, smysluplné informace a odborné názory od zúčastněných stran a širší veřejnosti na podporu hloubkového hodnocení úřadu EFSA v souladu se standardními hodnotícími kritérii Komise.
Konkrétně by mělo být posouzeno:– výkonnost úřadu EFSA při plnění jeho cílů, mandátu, úkolů, postupů a umístění (viz čl. 61 odst. 2 obecného potravinového práva);– dopad „poradenství před předložením“ poskytovaného zaměstnanci úřadu EFSA žadatelům nebo oznamovatelům (článek 32a) na fungování úřadu EFSA (viz čl. 61 odst. 2 obecného potravinového práva);– případná potřeba změnit mandát úřadu EFSA a finanční důsledky takové změny (viz čl. 61 odst. 2 obecného potravinového práva);– zda je třeba dále aktualizovat organizační rámec úřadu EFSA, pokud jde o rozhodování o žádostech o zachování důvěrnosti a potvrzujících žádostech, a to zřízením zvláštního odvolacího senátu nebo jinými vhodnými prostředky (viz čl. 61 odst. 3 obecného potravinového práva).
Celou výzvu najdete a zpětnou v ...