Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Portál pro finanční příležitosti a veřejné zakázky (EU Funding & Tenders Portal) má novou tvář. A ne jenom to! O změnách a vylepšeních, které Evropská komise v Portálu implementovala, se dozvíte v krátkém videu.
https://bezpecnostpotravin.cz/medvedi-cesnek-pozor-na-zamenu-s-jedovatymi-rostlinami/
Vydáno: 21. 3. 2024
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/pixabay-medvedi-cesnek_orez-300x227.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/pixabay-medvedi-cesnek_orez-768x582.jpg 768w" alt="" width="942" height="714" class="wp-image-52338" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay
Česnek medvědí je planě rostoucí rostlina, která v posledních letech stále častěji nachází uplatnění hlavně v kuchyni. Čerstvé listy jsou vhodné jako přísada do bylinkového tvarohu, polévek a omáček nebo do salátů. Obliba této aromatické rostliny láká do lesa stále více lidí, kteří si ji chtějí nasbírat sami. Pro mnohé tak začíná sezóna medvědího česneku již dubnu, kdy nastávají slunečnější a teplejší jarní dny a rostliny vydávají svou charakteristickou vůni. „Česneková vůně je typickým poznávacím znakem medvědího česneku. Přesto se často stává, že si ho sbírající spletou s jedovatými rostlinami, jako jsou konvalinky nebo ocúny,“ ř ...
https://bezpecnostpotravin.cz/test-plnenych-perniku-2024/
Vydáno: 21. 3. 2024
Autor: dTest
Testem plněných perníků jsme se pustili do nové disciplíny. Poprvé se totiž potravinový test neobjeví v časopise, ale pouze na našem webu. Důvod je jednoduchý, chtěli jsme před Velikonocemi rychle otestovat sezónní výrobky a toto je jediná cesta, jak vše stihnout včas. Vybrali jsme si perníky s ovocnou náplní a polevou. Zaměřili jsme se nejen na jejich složení, ale i na to, jak chutnají. A rozdíly se našly.
Před Velikonocemi jsme připravili test plněných perníků, ve kterém jsme prověřili deset sezónních výrobků s ovocnou náplní. Snažili jsme se co nejlépe pokrýt celé spektrum nabízené kvality, a tak se nám v košíku sešla pestrá společnost. Plněné perníky můžeme označit za levnější pochoutku, i když i mezi nimi lze narazit na výrazně dražší výrobky. Cena vzorků v našem testu se pohybovala od 12,80 Kč/100 g až po 45,80 Kč/100 g. Zajímalo nás proto, zda se skutečně vyplatí si připlatit.
Vypadají podobně, ale podobné nejsou
V první části testu jsme se zaměřili na deklarované složení. V seznamu ingrediencí nás zajímalo hned několik věcí. Nejdříve jsme se podívali na obsah ...