14. květen 2024
14
květen

Společně pro zdraví rostlin: Evropská kampaň #PlantHealth4Life na podporu zdraví rostlin Čechy učí, jak může být prospěšný každý z nás

https://bezpecnostpotravin.cz/spolecne-pro-zdravi-rostlin-evropska-kampan-planthealth4life-na-podporu-zdravi-rostlin-cechy-uci-jak-muze-byt-prospesny-kazdy-z-nas/ Vydáno: 14. 5. 2024 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/image-300x167.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/image-768x428.png 768w" alt="" width="1024" height="570" class="wp-image-53423" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva — Ostrava 14. 5. 2024 – Rostliny hrají nezastupitelnou úlohu v rovnováze života na celé planetě. S jejich zdravím bezprostředně souvisí kvalita života každého z nás. Svoji odpovědnost za zdraví rostlin nesou nejen farmáři, ovlivnit ho mohou všichni občané. A právě zvýšení povědomí o tom, proč je důležité usilovat o zachování zdraví rostlin a jak konkrétně může každý přispět k jejich ochraně, se věnuje celoevropská osvětová kampaň #PlantHealth4Life. Již druhým rokem ji připravil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Evropská komise (EK) a letos také 22 evropských zemí. V Česku kampaň prob ...

13. květen 2024
13
květen

Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkost

https://bezpecnostpotravin.cz/mastne-kyseliny-omega-3-a-dlouhovekost/ Vydáno: 13. 5. 2024 Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/tuky_zdrave_lista_m-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/tuky_zdrave_lista_m-768x357.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/tuky_zdrave_lista_m.jpg 1219w" alt="" width="1024" height="476" class="wp-image-53411" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Skupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy může přinést potenciální výhody jako je prodloužení dlouhověkosti, zkrácení doby stárnutí nebo snížení rizika chronických kardiovaskulárních nebo dalších zánětlivých onemocnění. Proto  je nezbytné získávat je z potravin, jako jsou semena, ořechy, zelená zelenina nebo tučné ryby. Druhy a zdroje omega-3 mastných kyselin  (O-3 MK) ...

13. květen 2024
13
květen

Výživa, potraviny a zdraví 2024 – XV. studentská konference – Brno

https://bezpecnostpotravin.cz/vyziva-potraviny-a-zdravi-2024-xv-studentska-konference-brno/ Vydáno: 13. 5. 2024 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/lide_vyzkumnice_lista_m-300x177.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/lide_vyzkumnice_lista_m-768x453.jpg 768w" alt="" width="1025" height="605" class="wp-image-53402" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s. a její servisní organizace výživaservis s.r.o.Lékařská fakulta MU, BrnoAgronomická fakulta MENDELU v BrněChemická fakulta VUT v Brně Termín akce: 21. června 2024Místo konání: Ústav veřejného zdraví, LF MU, Brno, Kamenice 753/5, 625 00 Brno Organizační pokyny: Konference je určena k prezentaci témat bakalářských a diplomových prací studentů fakult lékařských, zdravotně-sociálních, přírodovědeckých, potravinářských, zemědělských a veterinární hygieny se zaměřením na problematiku výživy, potravin a zdraví. Délka jednoho sdělení je 15 min. Přihlášky s uvedením autorů, názvu přednášky, ...