15. duben 2024
15
duben

Přispějte k tvorbě pracovního programu 2025

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/2457/prispejte-k-tvorbe-pracovniho-programu-2025

Evropská komise zveřejnila hlavní navrhované tematické orientace plánované pro pracovní program Horizont Evropa 2025 v oblastech:

  • Klastrů pilíře 2
  • Misí a průřezových aktivit
  • Evropských inovačních ekosystémů
  • Nového evropského Bauhausu
  • Výzkumných infrastruktur

Zároveň umožňuje zájemcům se prostřednictvím krátkého dotazníku k jednotlivým částem vyjádřit a podílet se tak na formování dokumentu. Možnost je otevřena do 6. května 2024. Podrobnosti jsou k dispozici zde,

15. duben 2024
15
duben

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak

https://bezpecnostpotravin.cz/rajcata-mohou-snizit-vysoky-krevni-tlak/ Vydáno: 15. 4. 2024 Autor: SZÚ, Centrum zdraví, výživy a potravin https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-768x455.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m.jpg 1375w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-52687" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. V časopise European Journal of Preventive (2023) byla zveřejněna studie na toto téma. Kardiologové v rámci studie zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se španělské dietní studie („PREDIMED“) zúčastnili. Kardiovaskulární rizikové faktory Přibližně 83 % ze zúčastněných osob mělo vysoký krevní tlak a všichni měli jeden nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako např. cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha nebo časný výskyt srdečního on ...

15. duben 2024
15
duben

Ryba na talíř patří!

https://bezpecnostpotravin.cz/ryba-na-talir-patri/ Vydáno: 15. 4. 2024 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m-768x474.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m.jpg 1271w" alt="" width="1024" height="632" class="wp-image-52677" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V neděli 7. dubna jsme si připomněli Světový den zdraví. Lidské zdraví můžeme ovlivnit mnoha způsoby – např. fyzickou aktivitou, spánkem, stravou. A právě každodenní stravování hraje klíčovou roli v tom, jak bude vypadat naše zdraví. V pestrém a vyváženém jídelníčku by určitě neměly chybět ryby a rybí výrobky, případně i jiné mořské plody. Ryby jsou výborným zdrojem lehce stravitelných bílkovin, prospěšných omega-3 mastných kyselin, vitaminu D, jódu, selenu a dalších látek. Vhodně připravené pokrmy z ryb jsou lehce stravi ...