Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Evropská komise zveřejnila hlavní navrhované tematické orientace plánované pro pracovní program Horizont Evropa 2025 v oblastech:
Klastrů pilíře 2
Misí a průřezových aktivit
Evropských inovačních ekosystémů
Nového evropského Bauhausu
Výzkumných infrastruktur
Zároveň umožňuje zájemcům se prostřednictvím krátkého dotazníku k jednotlivým částem vyjádřit a podílet se tak na formování dokumentu. Možnost je otevřena do 6. května 2024. Podrobnosti jsou k dispozici zde,
https://bezpecnostpotravin.cz/rajcata-mohou-snizit-vysoky-krevni-tlak/
Vydáno: 15. 4. 2024
Autor: SZÚ, Centrum zdraví, výživy a potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-768x455.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m.jpg 1375w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-52687" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. V časopise European Journal of Preventive (2023) byla zveřejněna studie na toto téma. Kardiologové v rámci studie zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se španělské dietní studie („PREDIMED“) zúčastnili.
Kardiovaskulární rizikové faktory
Přibližně 83 % ze zúčastněných osob mělo vysoký krevní tlak a všichni měli jeden nebo více kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako např. cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha nebo časný výskyt srdečního on ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ryba-na-talir-patri/
Vydáno: 15. 4. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m-768x474.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/ryba-na-taliri_filety_orez_m.jpg 1271w" alt="" width="1024" height="632" class="wp-image-52677" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V neděli 7. dubna jsme si připomněli Světový den zdraví.
Lidské zdraví můžeme ovlivnit mnoha způsoby – např. fyzickou aktivitou, spánkem, stravou. A právě každodenní stravování hraje klíčovou roli v tom, jak bude vypadat naše zdraví. V pestrém a vyváženém jídelníčku by určitě neměly chybět ryby a rybí výrobky, případně i jiné mořské plody.
Ryby jsou výborným zdrojem lehce stravitelných bílkovin, prospěšných omega-3 mastných kyselin, vitaminu D, jódu, selenu a dalších látek. Vhodně připravené pokrmy z ryb jsou lehce stravi ...