Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pruzkum-k-otravam-zpusobenym-ciguatoxiny/
Vydáno: 30. 1. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/Eurocigua-II-300x49.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/Eurocigua-II-768x126.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/Eurocigua-II.jpg 1277w" alt="" width="1024" height="168" class="wp-image-51318" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: var(--gov-color-brown);" loading="lazy" decoding="async" />
Za podpory úřadu EFSA probíhá v současné době realizace projektu Eurocigua II, jehož cílem je epidemiologická charakterizace případů otravy ciguaterou (CP, Ciguatera Poisoning), úplná charakterizace profilů CTX (ciguatoxinů), které se podílejí na kontaminaci CP, vytvoření školicích programů pro laboratorní detekci CTX v rybách, vytvoření referenčních materiálů, charakterizace rizika CP způsobeného dováženými rybami a zahájení práce na prediktivním modelování ciguatery v Evropě.
V této souvislosti řešitelské organizace, Portuguese Economic and Food Safety Authority (ASAE) a Catholic Univer ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-k-pokynum-pro-mechanickou-recyklaci-pet/
Vydáno: 30. 1. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/PET-lahve_orez_m-300x189.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/PET-lahve_orez_m-768x483.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/PET-lahve_orez_m.jpg 1050w" alt="" width="1024" height="645" class="wp-image-51307" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropská komise požádala úřad EFSA, aby zveřejnil vědecké pokyny popisující kritéria hodnocení a přístup k vědeckému hodnocení, které bude používat při posouzení dekontaminační schopnosti recyklačních procesů, jakož i informace, které musí být obsaženy v dokumentaci k žádosti o povolení recyklačního procesu. Návrh vědeckých pokynů k procesům mechanické recyklace PET po použití spotřebiteli je v současné době EFSA připravován.
V této souvislosti EFSA připravuje webinář, který se bude konat 20. února 2024 v 10:00-11:30 hod.
Cílem setkání je představit návrh pokynů k procesům mechanické ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tematicka-konference-2024-tema-napoje-a-latky-v-nich-obsazene/
Vydáno: 29. 1. 2024
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/tematicka-2024_2_s_f-300x197.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/tematicka-2024_2_s_f-768x505.jpg 768w" alt="" width="800" height="526" class="wp-image-50750" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Společnost pro výživu ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze pořádá dne 19. března 2024 Tematickou konferenci „Potraviny, zdraví a výživa 2024“ na téma „Nápoje a látky v nich obsažené“.
Místo konání: Praha, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2Moderátoři: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.Konferenci organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o.
PROGRAM KONFERENCE:
8:15 – 9:00 Registrace účastníků9:00 – 9:10 Zahájení konferenceMUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu (SPV)
9:10 – 9:351. Úvod – nápoje, inovace a reformulaceIng. Jan Pivoňka, Ph.D., SPV, VŠCHT PrahaDiskuse9:35 ...