23. leden 2024
23
leden

Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

https://bezpecnostpotravin.cz/fruktoza-a-jeji-vliv-na-lidske-zdravi/ Vydáno: 23. 1. 2024 Autor: www.viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-768x414.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-1536x829.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-2048x1105.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-40011" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem sacharidů. Denně jsme doslova zahlcováni potravinami a nápoji, do kterých jsou přidávány sacharidy za účelem jejich dochucení. Mezi tzv. přidané cukry (to jsou ty, které se přirozeně nevyskytují v potravinách) můžeme zařadit např. bílý, hnědý, surový cukr, fruktózu jako sladidlo, sirup kukuřičný,  ...

22. leden 2024
22
leden

Francií se šíří epizootické hemoragické onemocnění

https://bezpecnostpotravin.cz/francii-se-siri-epizooticke-hemoragicke-onemocneni/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: ČSCHMS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-768x424.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m.jpg 1338w" alt="" width="1024" height="565" class="wp-image-51032" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Koncem září byla na jihozápadě Francie diagnostikována virová nákaza označovaná jako epizootické hemoragické onemocnění (EHD). Vektorem (přenašečem) jsou podobně jako u bluetongue (katarální horečka ovcí) tiplíci z rodu Culicoides. Na francouzských farmách s chovem skotu je nyní více než 3700 případů. Informovalo o tom francouzské ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity. Zdroj nákazy se nachází primárně na jihozápadě Francie, virus se ale postupně šíří i směrem na severozápad. Ačkoliv by mělo jít o sezónní infekci, za poslední tři měsíce se rozšířila do dvaceti departementů ve Franc ...

22. leden 2024
22
leden

Potravinářský úterek: Světové mlékárenství v letech 2022 – 2023

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-svetove-mlekarenstvi-v-letech-2022-2023/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m-768x437.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/mlekarna_linka_orez_m.jpg 1215w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-51020" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 30. 1. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Světové mlékárenství v letech 2022 – 2023″ Přednášející: Ing. Jiří Kopáček, CSc.Českomoravský svaz mlékárenský z.s. ABSTRAKTRok 2022 byl obdobím geopolitických otřesů, ve kterém došlo k narušení globální ekonomiky provázené nárůstem rekordní inflace a prudce rostoucími cenami surovin a v podstat ...