Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-oznacovani-vina-podle-platnych-pravnich-predpisu/
Vydáno: 22. 1. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m-768x460.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m.jpg 1156w" alt="" width="1024" height="613" class="wp-image-50998" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila aktualizovaný přehled právních předpisů v oblasti označování vína.
Právní předpisy
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty, v platném znění [dále jen „nařízení (EU) č. 1308/2013“]
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/33, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o žádosti o ochranu označení původu, zeměpisných označení a tradičních výrazů v odvětví vína, řízení ...
https://bezpecnostpotravin.cz/konference-mleko-a-syry-a-celostatni-prehlidka-syru/
Vydáno: 22. 1. 2024
Autor: VŠCHT
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m.jpg 1239w" alt="" width="1024" height="588" class="wp-image-50925" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Již dvacátý ročník Celostátních přehlídek sýrů se uskuteční ve středu 24. ledna 2024 v kongresovém sále Masarykovy koleje (Thákurova 550, Praha 6 – Dejvice).
Na přehlídkách bude hodnocena veřejnými komisemi senzorická jakost vybraných kategorií přírodních a tavených sýrů výrobců ČR i ze zahraničí. Na letošní jubilejní ročník přehlídek bylo doposud přihlášeno 58 tuzemských a 6 zahraničních sýrů. Součástí doprovodného programu budou odborné přednášky, výstavka sýrů a prezentace firem dodávající přístrojové vybavení pro analytiku sýrů nebo pomocné látky k výrobě sýrů.
https://bezpecnost ...
https://bezpecnostpotravin.cz/insekticidni-proteiny-kapradin-jako-alternativa-cry-toxinu-bt/
Vydáno: 19. 1. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m-768x372.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m.jpg 1220w" alt="" width="1024" height="496" class="wp-image-50913" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Před více než půlstoletím získala zemědělská praxe kvalitativně nový nástroj ochrany kulturních rostlin proti celému spektru hmyzích škůdců. Byly jím nejrůznější geneticky modifikované (GM) rostliny s vnesenými geny bakteriálních toxinů, zabíjejících velmi specificky a velmi účinně buď hmyzí larvy/housenky nebo i dospělce. Světlo světa postupně spatřily tzv. BT plodiny. Svůj název přejaly od dárcovské bakterie Bacillus thuringiensis, tedy familiérně „Bacil duryňský“. Mikrobiologové jej znali již někdy od počátku dvacátého století jako obávaného hubitele japonských chovů bource mo ...