22. leden 2024
22
leden

SZPI: Označování vína podle platných právních předpisů

https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-oznacovani-vina-podle-platnych-pravnich-predpisu/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m-768x460.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vina_ve-sklence_vinice_orez_m.jpg 1156w" alt="" width="1024" height="613" class="wp-image-50998" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila aktualizovaný přehled právních předpisů v oblasti označování vína. Právní předpisy Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty, v platném znění [dále jen „nařízení (EU) č. 1308/2013“] Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/33, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o žádosti o ochranu označení původu, zeměpisných označení a tradičních výrazů v odvětví vína, řízení ...

22. leden 2024
22
leden

Konference „Mléko a sýry“ a Celostátní přehlídka sýrů

https://bezpecnostpotravin.cz/konference-mleko-a-syry-a-celostatni-prehlidka-syru/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: VŠCHT https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/syry_ruzne_orez_m.jpg 1239w" alt="" width="1024" height="588" class="wp-image-50925" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Již dvacátý ročník Celostátních přehlídek sýrů se uskuteční ve středu 24. ledna 2024 v kongresovém sále Masarykovy koleje (Thákurova 550, Praha 6 – Dejvice). Na přehlídkách bude hodnocena veřejnými komisemi senzorická jakost vybraných kategorií přírodních a tavených sýrů výrobců ČR i ze zahraničí. Na letošní jubilejní ročník přehlídek bylo doposud přihlášeno 58 tuzemských a 6 zahraničních sýrů. Součástí doprovodného programu budou odborné přednášky, výstavka sýrů a prezentace firem dodávající přístrojové vybavení pro analytiku sýrů nebo pomocné látky k výrobě sýrů. https://bezpecnost ...

19. leden 2024
19
leden

Insekticidní proteiny kapradin jako alternativa cry-toxinů BT

https://bezpecnostpotravin.cz/insekticidni-proteiny-kapradin-jako-alternativa-cry-toxinu-bt/ Vydáno: 19. 1. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m-768x372.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kapradi_les_orez_m.jpg 1220w" alt="" width="1024" height="496" class="wp-image-50913" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Před  více než půlstoletím získala zemědělská praxe kvalitativně nový nástroj ochrany kulturních rostlin proti celému spektru hmyzích škůdců. Byly jím nejrůznější geneticky modifikované (GM) rostliny s vnesenými geny bakteriálních toxinů, zabíjejících velmi specificky a velmi účinně buď hmyzí larvy/housenky nebo i dospělce. Světlo světa postupně spatřily tzv. BT plodiny. Svůj název přejaly od dárcovské bakterie Bacillus thuringiensis, tedy familiérně „Bacil duryňský“. Mikrobiologové jej znali již někdy od počátku dvacátého století jako obávaného hubitele japonských chovů bource mo ...