26. březen 2024
26
březen

Pomůcky k vyfukování vajec chrání před alimentárními nákazami

https://bezpecnostpotravin.cz/pomucky-k-vyfukovani-vajec-chrani-pred-alimentarnimi-nakazami/ Vydáno: 26. 3. 2024 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vejce2-orez-1-300x140.jpg 300w" alt="" width="597" height="279" class="wp-image-52385" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 800px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Vyfouknutá vejce zdobená různými technikami jsou oblíbenou velikonoční dekorací. Vejce by se však pokud možno neměla vyfukovat ústy, ale brčkem nebo jinou pomůckou. Tím je možné snížit riziko nákazy salmonelou nebo jinými původci průjmových onemocnění. „Opatrnost se doporučuje zejména u malých dětí, protože jejich obranyschopnost vůči těmto patogenům ještě není zcela vytvořena,“ říká profesor Andreas Hensel, prezident Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR). Ve vejcích se infekční agens, jako jsou salmonely nebo kampylobakter, nacházejí především na povrchu skořápky, ve vzácných případech se salmonely mohou vyskytovat i uvnitř. Patogeny se mohou do těla dostat při manipulaci se syrovými ...

25. březen 2024
25
březen

Použitá kávová sedlina likviduje toxiny v životním prostředí

 https://bezpecnostpotravin.cz/pouzita-kavova-sedlina-likviduje-toxiny-v-zivotnim-prostredi/ Vydáno: 25. 3. 2024 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/portumen-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-44878" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Planetární spotřeba kávy každoročně vytváří miliony tun kávové sedliny, které obvykle končí na skládkách. Představuje přitom hrozbu pro životní prostředí i místní organismy. Dobrým řešením by bylo kávovou sedlinu smysluplně využít, například při dekontaminaci životního prostředí. Takovou technologii nabízí nedávný výzkum brazilského týmu, který vedl Osvaldo Valarini z Federal Technological University of Paraná. Navrhují využít kávovou sedlinu k výrobě účinného adsorbentu bentazonu, běžně ...

25. březen 2024
25
březen

Od genů k zrnům: rozkrývání tajemství genu GW2.1 v ječmeni

https://bezpecnostpotravin.cz/od-genu-k-zrnum-rozkryvani-tajemstvi-genu-gw2-1-v-jecmeni/ Vydáno: 25. 3. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/pixabay-jecmen_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/pixabay-jecmen_orez-768x389.jpg 768w" alt="" width="942" height="477" class="wp-image-52377" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: pixabay Pro čtenáře webu spolku Biotrin nebude sousloví CRISPR/Cas nic nového. Tento (stále) revoluční systém pomohl výzkumníkům z Maďarské zemědělské a přírodovědecké univerzity a jejich partnerům charakterizovat v ječmeni gen, který řídí velikost zrna a obsah bílkovin. Výsledky svého výzkumu vědci zveřejnili v časopise Plant Science. Význam stabilních výnosů plodin, které jsou ovlivněny klimatickými a půdními podmínkami, abiotickým a biotickým stresem a technologiemi produkce plodin, pro spolehlivou a efektivní produkci potravin je zřejmý. S rychlým nárůstem světové populace je ale nezbytné intenzivně pracovat na dalším šlechtění plodin, aby se zvýšila míra pro ...