Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zdravotni-rizika-z-melounu/
Vydáno: 13. 8. 2024
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/melouny_i-nakrajene-300x198.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/melouny_i-nakrajene-768x508.jpg 768w" alt="" width="915" height="605" class="wp-image-70464" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Stanovisko německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) ke zdravotním rizikům z melounů.
Aby se zabránilo onemocnění, měla by být strikně dodržována pravidla osobní hygieny a hygieny v kuchyni při přípravě melounů. Například je důležité zajistit dostatečně velkou a čistou pracovní plochu, mít čisté ruce a používat důkladně vyčistěné nože a prkénka. Tato hygienická pravidla jsou velmi důležitá s ohledem na skutečnost, že i malá dávka infekčních patogenů stačí k propuknutí infekce způsobené patogeny jako je Campylobacter, Escherichia coli typu EHEC a noroviry.
Maloobchodním prodejnám potravin a stravovacím podnikům Spolkový úřad pro hodnocení riz ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-upozornuje-prodejce-a-informuje-spotrebitele-prodej-volne-rostoucich-hub-se-ridi-pravidly-jejichz-dodrzovani-szpi-kontroluje/
Vydáno: 13. 8. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/hriby_rostouci-300x188.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/hriby_rostouci-768x482.jpg 768w" alt="" width="933" height="585" class="wp-image-70455" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V návaznosti na probíhající houbařskou sezónu, která se v ČR tradičně pojí s nabídkou volně rostoucích hub ve stánkovém prodeji a dalších místech, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nabízení uvedeného sortimentu podléhá řadě požadavků zajišťujících bezpečnost a jakost hub. Dodržování těchto požadavků v terénu kontrolují inspektoři SZPI.
Jedná se zejména o následující požadavky:
Z volně rostoucích hub je možné nabízet pouze druhy uvedené v příloze č. 15 k vyhlášce č. 397/2021 Sb.
Prodejce musí být d ...