Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vysoke-davky-doplnku-stravy-s-vitaminem-d-mohou-z-dlouhodobeho-hlediska-skodit-zdravi/
Vydáno: 9. 1. 2024
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_doplnky-stravy-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_doplnky-stravy-768x409.jpg 768w" alt="" width="945" height="503" class="wp-image-48798" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vitamin D má mezi vitaminy zvláštní postavení – na rozdíl od většiny vitaminů, které je třeba přijímat s potravou, si ho tělo může vyrábět samo, a to v kůži působením slunečního záření. Při dostatečném vystavení slunečnímu záření se vlastní tvorba podílí na zásobování organismu vitaminem D z 80 až 90 %. Pro některé lidi může mít užívání doplňků vitaminu D přesto smysl – např. pro osoby, které jsou nemocné nebo tráví venku málo času nebo vůbec žádný. Vysoké dávky doplňků stravy s obsahem 100 mikrogramů (µg), popř. 4 000 mezinárodních jednotek (IU) vitaminu D nebo více na denní dávku však nejsou pro dostatečné zásobení nezbytné. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-prosinec-2023/
Vydáno: 9. 1. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo s ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-1-tyden-2024/
Vydáno: 9. 1. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 1. týdnu 2024: 1. 1. – 7. 1. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlá ...