Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzkum-nepredvidatelnosti-projevu-mutaci-v-genomu-rajcat/
Vydáno: 8. 1. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m.jpg 1188w" alt="" width="1024" height="578" class="wp-image-50185" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Ve svých mnoha variantách jsou rajčata jednou ze světově nejoblíbenějších a nejrozšířenějších plodin současnosti. Nad čím se však již běžný konzument příliš nezamýšlí je, jak zamotaná cesta změn a mutací genetického materiálu přivedla rajčata k jejich dnešní podobě, jíž vděčí za svou popularitu. Více než tisíciletá evoluce rajčat s sebou přinášela přirozené mutace. Poté však do hry vstoupil člověk, jehož počínáním došlo v průběhu staletí k pečlivé pěstitelské selekci rajčat specifických vlastností a charakteristik dle naší chuti; tedy jakési rajčatové domestikaci. Dnes přichází ...
https://bezpecnostpotravin.cz/kofein-a-zeleny-caj-jako-spalovace-tuku/
Vydáno: 5. 1. 2024
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_kava_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_kava_orez-768x418.jpg 768w" alt="" width="943" height="513" class="wp-image-44879" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spousta lidí si pod názvem „spalovač tuku“ představí nějakou zázračnou pilulku, kterou když spolknou, rázem budou o pár kil lehčí – a bez námahy. V trochu reálnější podobě můžeme za spalovače tuků označit doplňky stravy, které podporují rozklad tuků nebo zvyšují energetický výdej, omezují vstřebávání tuků, napomáhají snižování hmotnosti nebo zvyšují oxidaci (odbourávání) tuků v průběhu cvičení. Podobně jako u potravin, i u doplňků stravy se vyplatí číst složení výrobku. Ve složení přípravků, které jsou řazeny ke spalovačům tuku, často najdeme několik složek, jejichž účinky se dle tvrzení na obalu mají vzájemně podporovat. Mezi nejčastější „urychlovače tukového meta ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-52-tyden-2023/
Vydáno: 5. 1. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 52. týdnu 2023: 25. 12. – 31. 12. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní ty ...