Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/test-tavenych-syru-2024/
Vydáno: 20. 2. 2024
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/hanus_taveny-syr_orez-300x209.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/hanus_taveny-syr_orez-768x535.jpg 768w" alt="" width="886" height="617" class="wp-image-51819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Téma tavených sýrů se na stránky našeho časopisu vrací přesně po 11 letech. V roce 2013 jsme se jejich testem pokusili vyvrátit některé s nimi spojené mýty. Stejný úkol bychom si mohli dát i letos. Některé pochybnosti týkající se tavených sýrů totiž stále přetrvávají. Do laboratoře jsme vyslali 23 vzorků, abychom zjistili, jak jsou na tom s obsahem žádoucích i nežádoucích látek. Do úzkých se však sýry dostaly pouze vinou nepřesných a zavádějících informací na obalech.
Máte občas chuť na tavený sýr na čerstvém pečivu? Abychom vám usnadnili výběr toho nejlepšího taveného sýru, připravili jsme pro vás podrobný nezávislý test taveného sýru. Do našeho výběru jsme zařadili výrobky značek Ma ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-environmentalni-udrzitelnost-v-potravinarskem-businessu/
Vydáno: 19. 2. 2024
Autor: ÚZEIV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez-768x437.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/02/Shutterstock-mlekarna_linka_orez.jpg 1215w" alt="" width="1024" height="583" class="wp-image-51810" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 840px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 27. 2. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
„Environmentální udržitelnost v potravinářském businessu″
Přednášející: Prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBAVŠCHT, Ústav udržitelnosti a produktové ekologie
ABSTRAKTEnvironmentální aspekty podnikání začínají být stále častěji předmět ...
https://bezpecnostpotravin.cz/namelove-alkaloidy-v-krmivech-riziko-pro-zdravi-zvirat/
Vydáno: 19. 2. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/image-300x152.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/image-768x389.png 768w" alt="" width="1024" height="518" class="wp-image-43819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropská komise požádala úřad EFSA, aby předložil aktualizaci vědeckého stanoviska Panelu pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) z roku 2012 týkajícího se rizik pro zdraví zvířat v souvislosti s přítomností námelových alkaloidů v krmivech.
Námelové alkaloidy (EAs, ergot alkaloids) jsou toxické sloučeniny, které produkují některé druhy hub rodu Claviceps a Epichloë (nejčastěji Claviceps purpurea) parazitující v květenství obilovin a trav.
Hlavní účinky námelových alkaloidů souvisejí s vazokonstrikcí (zúžení cév) a jsou zvláště významné při extrémních teplotách. Kromě toho způsobují snížení hladiny prolaktinu, což vede ke snížení produkce mléka.
Ne ...