15. červenec 2024
15
červenec

Pracovní program ERC pro rok 2025 byl přijat

https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/2662/pracovni-program-erc-pro-rok-2025...

15.07.2024

Soubory:

wp_horizon-erc-2025_en.pdf

Dne 9. července 2024 byl zveřejněn jednoroční Pracovní program Evropské výzkumné rady s výzvami pro rok 2025. Pracovní program předpokládá vypsání výzev pro všechny hlavní granty ERC, tedy Starting, Consolidator, Advanced i Synergy. Stejně jako v roce 2024 budou vypsané také dvě průběžné uzávěrky výzvy ERC Proof-of-Concept, do které se mohou hlásit řešitelé a řešitelky běžících či nedávno ukončených ERC projektů.

Mezi novinky, které nový Pracovní program zavádí, patří rozšíření okruhu důvodů pro prodloužení doby způsobilosti žadatelů a žadatelek o granty ERC Starting a Consolidator. Nově mezi odůvodněné okolnosti patří postižení a velké katastrofy, a to jak přírodní, tak i ty lidmi způsobené.

Kalendář nadcházejících výzev naleznete níže:

 

K Pracovnímu programu ERC 2025 připravuje Výkonná agentura ERC také webinář. Akce proběhne 12. září 2024 od 15:00 do 16:30 hod. Webinář bude streamovaný na kanále Youtube ERC.

15. červenec 2024
15
červenec

Opravdu horké letní dny?

https://bezpecnostpotravin.cz/opravdu-horke-letni-dny/ Vydáno: 15. 7. 2024 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/pixabay-horko-leto-300x132.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/pixabay-horko-leto-768x337.jpg 768w" alt="" width="943" height="414" class="wp-image-54995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Pixabay Dostatek tekutin je jednou ze zásadních podmínek prožití léta ve zdraví. Je třeba eliminovat riziko dehydratace. Při nedostatku vody v organismu roste nebezpečí vyčerpání z tepla, hrozí úpal a kolaps z přehřátí. Pocit žízně je projevem v té chvíli již existujícího deficitu vody v organismu. Čili napít se v situaci, kdy mám žízeň, je vlastně POZDĚ. Ideální jsou tekutiny ani teplé ani ledové, ani příliš sladké ani zcela bez chuti, takové, kterých zvládneme bez pocitu odporu vypít větší množství, než na jaké máme aktuálně chuť. Takovými tekutinami jsou různé minerální vody (případně lehce ochucené, třeba citronem, meduňkou, mátou, kouskem ovoce) nebo slabé čaje, ochucená kohoutková voda, velmi! naředěný ovocn ...

15. červenec 2024
15
červenec

Ministerstvo zemědělství modernizovalo vyhlášku a stanovilo požadavky na nové produkty na našem trhu, například na sufu, okaru nebo sezamovou pastu

https://bezpecnostpotravin.cz/ministerstvo-zemedelstvi-modernizovalo-vyhlasku-a-stanovilo-pozadavky-na-nove-produkty-na-nasem-trhu-napriklad-na-sufu-okaru-nebo-sezamovou-pastu/ Vydáno: 15. 7. 2024 Autor: MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/MZe-legislativa-300x200.webp 300w" alt="" width="600" height="400" class="wp-image-54992" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Nová vyhláška Ministerstva zemědělství (MZe) pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich zavádí technologické požadavky na tyto produkty. Výrobci tak budou mít jasně stanoveno, jaké vlastnosti musí produkty splňovat a spotřebitelé se budou snáze orientovat v množství produktů, které mohou koupit v obchodech. Potraviny budou označeny takovým způsobem, aby spotřebitel nebyl klamán ani uváděn v omyl o charakteru a kvalitě dané potraviny. Hlavním záměrem je, aby se ke spotřebitelům dostaly pouze kvalitní potraviny. Proto MZe v legislativě stanovilo požadavky na jakost, fyz ...