11. červenec 2024
11
červenec

Belgická kuchyně

https://bezpecnostpotravin.cz/belgicka-kuchyne/ Vydáno: 11. 7. 2024 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cokoladove-bonbony-300x160.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/cokoladove-bonbony-768x408.png 768w" alt="" width="867" height="461" class="wp-image-54886" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala článek „Belgická kuchyně“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 3/2024„. Belgie má výtečnou kuchyni a vysokou úroveň gastronomie, kvalita pokrmů odpovídá surovinám, které zdejší zemědělství produkuje. Belgická kuchyně je ovlivněna německou, francouzskou a nizozemskou kuchyní. Mezi používané ingredience patří brambory, pórek, chřest, máslo, mléčné výrobky, maso, ryby nebo krevety. K belgické kuchyni patří především maso v minutkové podobě. Za belgický národní pokrm jsou považovány hranolky. Belgie je podobně jako Švýcarsko proslulá výrobou kvalitní čokolády. Nejoblíbenější formou čokoládového výrobku v Belgii je pralinka, která se stala celosvě ...

11. červenec 2024
11
červenec

Centrum zdraví a životního prostředí má od začátku července novou laboratoř

https://bezpecnostpotravin.cz/centrum-zdravi-a-zivotniho-prostredi-ma-od-zacatku-cervence-novou-laborator/ Vydáno: 11. 7. 2024 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/laborator_pitna-voda_3_orez-300x199.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/laborator_pitna-voda_3_orez-768x509.jpg 768w" alt="" width="798" height="529" class="wp-image-54868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZÚ Tisková zpráva – Na začátku července 2024 byla uvedena do provozu nová laboratoř Centra zdraví a životního prostředí SZÚ. Pracovníci Oddělení hygieny vody budou díky novým přístrojům schopni identifikovat a stanovovat kontaminující látky v pitné vodě. Projekt reaguje na vydání směrnice EU 2020/2184, o jakosti vody určené k lidské spotřebě, která zavádí nové požadavky na stanovení nově se objevujících kontaminantů v pitné vodě. V nově vybudované laboratoři se stanovuje obsah perfluorovaných látek (PFAS) ve vodě. PFAS jsou látky, které mají  výjimečné fyzikální a chemické vlastnosti. Známé jsou především díky použití v teflonu nebo ...

11. červenec 2024
11
červenec

Cizinec v Ústeckém kraji vezl v dodávce bez chlazení 120 kg kuřecího masa

https://bezpecnostpotravin.cz/cizinec-v-usteckem-kraji-vezl-v-dodavce-bez-chlazeni-120-kg-kureciho-masa/ Vydáno: 11. 7. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/10.7.2024_kontrola-vozidlo_orez-300x207.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/10.7.2024_kontrola-vozidlo_orez-768x530.jpg 768w" alt="" width="788" height="544" class="wp-image-54857" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s Celním úřadem na dálnici D8 odhalili dodávku řízenou cizincem. Ten bez přítomnosti mrazícího či chladícího zařízení převážel 120 kg mražených kuřecích prsou, k zásilce navíc neměl požadované doklady. Za porušení zákona o potravinách z důvodu nedodržení teplotního řetězce hrozí pokuta ve výši až do deseti milionů Kč. Celníci přivolali veterinární inspektory ke kontrole dodávky, kterou zastavili na sjezdu z D8 směrem na Velemín. Teplota v přepravním prostoru automobilu v době kontroly činila  +  22 °C. V&nbs ...