Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vytvari-barevnou-skalu-pro-hodnoceni-modrych-a-dalsich-atypicky-barevnych-vajec/
Vydáno: 2. 4. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-vejce-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-vejce-768x402.jpg 768w" alt="" width="934" height="489" class="wp-image-52477" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také na vzhled drůbeže nebo na atypickou barvu skořápky. Ta může být nejen bílá nebo hnědá, ale také modrá, zelená nebo tmavě hnědá. Vědecký tým z Agronomické fakulty se ve spolupráci se šlechtitelskou firmou DOMINANT GENETIKA s. r. o. zaměřil právě na hodnocení atypicky zbarvené skořápky. Jeho cílem je vytvořit doposud neexistující barevnou škálu, podle které se budou moci řídit šlechtitelé plemen hybridů snášejících vejce s atyp ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vystava-pribeh-semen-pribeh-lidi/
Vydáno: 2. 4. 2024
Autor: ÚKZÚZ
DATUM AKCE:
30. 4. 2024 9:00 – 29. 9. 2024 17:00
MÍSTO KONÁNÍ:
střešní terasa Národního zemědělského muzea v Praze
GPS
GPS. 50.0971208N, 14.4232436E. `
ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝpořádá ve spolupráci s Národním zemědělským muzeempanelovou výstavu ke 100. výročí založení ISTApod názvem
PŘÍBĚH SEMEN, PŘÍBĚH LIDÍVýstava představí zajímavé informace o semenech a jejich využívání lidmi.Přiblíží návštěvníkům proměnu využívání semen od neolitu až po současnost – od nahodilého sběru semenaž po výrobu osiv, která slouží k cílenému pěstování rostlin určených ke sklizni a dalšímu zpracování, nebo ke sklizni osiva.S výrobou osiva neodmyslitelně souvisí také jeho kvalita, důležitá pro zakládání dalších porostů.Vlastnosti osiva jako jsou čistota, klíčivost, vlhkost, zdravotní stav či odrůdovou pravost lidé systematicky vyhodnocují již od 19. století.Potřeba jednotného posuzování kvality osiv vedla v roce 1924 k založeníMezinárodní asociace pro zkoušení semen – ISTA.
Bližší informace o výstavě naleznete i na w ...
https://bezpecnostpotravin.cz/letos-v-unoru-hygienici-v-praze-zkontrolovali-214-provozoven-stravovacich-sluzeb/
Vydáno: 28. 3. 2024
Autor: HSHMP
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce února 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 214 provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). To je o 25 víc než za stejný časový úsek předchozího roku. Na kontrolách se podíleli odborní zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU). Za zjištěné nedostatky HSHMP uložila 33 finančních sankcí v celkové výši 486 000,- Kč.
Další faktografické údaje z únorových kontrol:
počet kontrol na podnět veřejnosti:
20
nejčastější důvody stížností veřejnosti:
● nedostatečná provozní hygiena● nevyhovující smyslové vlastnosti pokrmů
počet HSHMP nahlášených podnětů s podezřením na vznik zdravotních obtíží po konzumaci pokrmu v podniku stravovacích služeb:
25
počet oprávněných podnětů na zdravotní obtíže:
5
Lidé mající podezření, že jim zdravotní obtíže způsobila konzumace nějakého jídla v provozovně stravovacích služeb mohou své podněty pražské hygienické stanici hlásit prostředn ...