Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/myty-a-fakta-o-perlive-vode/
Vydáno: 26. 1. 2024
Autor: www.viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/voda_mineralka_orez_m-300x191.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/voda_mineralka_orez_m-768x488.jpg 768w" alt="" width="908" height="577" class="wp-image-51243" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Perlivá (sycená) voda je voda, která je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných je uměle přidáván. Proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Přidáním oxidu uhličitého do nápoje se pomocí bublinek prokrví sliznice dutiny ústní, což navodí příjemné brnění v ústech. Tím se zlepší senzorická hodnota nápoje, ale zároveň se nezvýší jeho kalorická hodnota. Přidáním bublinek do nápoje je možné maskovat i nežádoucí (nepříjemné) pachutě vody.
Pod pojmem perlivá voda si můžeme představit nespočet různých nápojů. Co pod něj tedy řadíme? Nápoje rozdělujeme na 4 základní druhy:
sodovkové vody (ochucené, neochucené ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pracujeme-na-tom-aby-deti-ve-skolach-jedly-lepe-v-unoru-predstavime-metodiku-stravovani/
Vydáno: 26. 1. 2024
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/stravovani_skolni-jidelna_m.jpg 1037w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-51231" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek na pravidelném jednání meziresortní pracovní skupiny pro institucionální stravování představilo probíhající aktivity pro zkvalitnění stravy a nutriční péče pro pacienty v nemocnicích. S cílem podpořit nemocnice v nákupu kvalitních potravin aktuálně připravuje praktického průvodce nákupů v dynamickém nákupním systému (DNS), který je doporučován pro zjednodušení nákupních procesů a také umožňuje úspory v rozpočtech nemocnic a dalších zařízení. Plánují se i semináře pro výměnu zkušenos ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryba-takifugu-se-zvysenym-apetitem/
Vydáno: 26. 1. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-768x768.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-1536x1536.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-2048x2048.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-51224" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 250px;" loading="lazy" decoding="async" />(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha
Čtverzubec rudoploutvý (Takifugu rubripes) vyniká svou schopností nafouknout se při ohrožení. V Japonsku je tato ryba tradiční specialitou, a to i přesto, že s sebou nese vysoké riziko otravy při nesprávné úpravě. Bohužel v posledních letech došlo k rapidnímu úbytku přirozeného výskytu této unikátní ryby. Tento trend motivoval vědce k vývoji geneticky upravenéh ...