Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kazdy-desaty-mlady-cech-ma-sklon-k-rizikove-konzumaci-energetickych-napoju/
Vydáno: 6. 11. 2023
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez.jpg 1300w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-47983" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Sycené nealkoholické nápoje, které jako hlavní ingredienci obsahují vodu, kofein a cukr nebo sladidla. Tak by se daly stručně charakterizovat energetické nápoje. Dále mohou obsahovat stimulační látky jako taurin, rostlinné extrakty, například z guarany a ženšenu a další stimulanty. Přidány bývají i vitamíny, obvykle skupiny B. Takové nápoje bývají takzvanou energetickou bombou z hlediska obsahu cukru, problémem ale může být i obsah kofeinu a dalších stimulantů. Při přílišné konzumaci tak organismus zažívá jak nadměrný příjem energie, spojený s rizikem rozvoje m ...
https://bezpecnostpotravin.cz/gm-rostliny-funguji-jako-zive-senzory-nebezpecnych-chemikalii/
Vydáno: 6. 11. 2023
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/pesticidy_postrik_blizko_orez-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/pesticidy_postrik_blizko_orez-768x382.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/pesticidy_postrik_blizko_orez.jpg 1272w" alt="" width="1024" height="510" class="wp-image-47968" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výzkumný tým americké University of California – Riverside řešil pozoruhodný rébus – jak zařídit, aby živá rostlina dokázala detekovat vybrané chemické látky v prostředí, aniž by to ohrozilo její schopnost normálně růst.
V loňském roce výzkumný tým zjistil, že receptory kyseliny abscisové (ABA) rostlinných buněk lze přimět, aby vázaly i jiné chemické látky než ABA. Letos se výzkumníkům podařilo zajistit, že rostliny po takovém navázání určitých látek zčervenají.
Sean Cutler a jeho kolegové tuto technologii vyzkoušeli ...
https://bezpecnostpotravin.cz/konference-cesta-ceskych-potravin-na-pulty-obchodu/
Vydáno: 6. 11. 2023
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/ceskost-300x170.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/ceskost-768x435.png 768w" alt="" width="876" height="496" class="wp-image-47942" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Odbornou konferenci s názvem „Cesta českých potravin na pulty obchodů“ organizuje Potravinářská komora ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR za účasti ministra zemědělství Marka Výborného.
Konference se koná ve středu 15. 11. 2023 od 9.30 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze, Kostelní 1300/44, Praha 7 – Letná.
Pokud máte zájem se konference osobně účastnit, prosím, registrujte se do pondělí 13. 11. 2023.
Registrace
Vystoupí:Marek Výborný, ministr zemědělstvíTomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČRJan Pivoňka, ředitel pro společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR
V odpoledním panelu výrobců potravin se představí mimo jiné… ...