24. leden 2024
24
leden

Kryptosporidióza je alimentární onemocnění způsobené mikroskopickými parazity

https://bezpecnostpotravin.cz/kryptosporidioza-je-alimentarni-onemocneni-zpusobene-mikroskopickymi-parazity/ Vydáno: 24. 1. 2024 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m-300x146.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m-768x374.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/bricho_bolest_orez_m.jpg 1026w" alt="" width="1024" height="499" class="wp-image-51102" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Časopis „Food Safety News“ informuje o současném ohnisku nákazy parazitem Cryptosporidium, které vyšetřují zdravotníci ve Švédsku. Švédská agentura pro veřejné zdraví (Folkhälsomyndigheten) uvedla, že se snaží najít zdroj epidemie způsobené parazitem Cryptosporidium, který způsobuje onemocnění kryptosporidiózu. Od poloviny prosince 2023 se nakazilo 68 osob ze 14 regionů. Z celkového počtu případů je 72 % žen, průměrný věk je 41 let a 79 % nakažených je ve věkové skupině 21 až 60 let. Z údajů vyplývá, že poslední případ onemocnění byl hlášen počátkem ledna. Zdra ...

23. leden 2024
23
leden

Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

https://bezpecnostpotravin.cz/fruktoza-a-jeji-vliv-na-lidske-zdravi/ Vydáno: 23. 1. 2024 Autor: www.viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-768x414.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-1536x829.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/med_vceli-vosk_orez-2048x1105.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-40011" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem sacharidů. Denně jsme doslova zahlcováni potravinami a nápoji, do kterých jsou přidávány sacharidy za účelem jejich dochucení. Mezi tzv. přidané cukry (to jsou ty, které se přirozeně nevyskytují v potravinách) můžeme zařadit např. bílý, hnědý, surový cukr, fruktózu jako sladidlo, sirup kukuřičný,  ...

22. leden 2024
22
leden

Francií se šíří epizootické hemoragické onemocnění

https://bezpecnostpotravin.cz/francii-se-siri-epizooticke-hemoragicke-onemocneni/ Vydáno: 22. 1. 2024 Autor: ČSCHMS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m-768x424.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/kravy_mlade_orez_m.jpg 1338w" alt="" width="1024" height="565" class="wp-image-51032" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Koncem září byla na jihozápadě Francie diagnostikována virová nákaza označovaná jako epizootické hemoragické onemocnění (EHD). Vektorem (přenašečem) jsou podobně jako u bluetongue (katarální horečka ovcí) tiplíci z rodu Culicoides. Na francouzských farmách s chovem skotu je nyní více než 3700 případů. Informovalo o tom francouzské ministerstvo zemědělství a potravinové suverenity. Zdroj nákazy se nachází primárně na jihozápadě Francie, virus se ale postupně šíří i směrem na severozápad. Ačkoliv by mělo jít o sezónní infekci, za poslední tři měsíce se rozšířila do dvaceti departementů ve Franc ...