Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-extremne-korenena-jidla-mohou-byt-zdravi-skodliva-zejmena-pro-deti/
Vydáno: 1. 11. 2023
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/papriky_chilli_orez2-300x127.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/papriky_chilli_orez2-768x324.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/papriky_chilli_orez2-1536x648.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/papriky_chilli_orez2-2048x864.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="432" class="wp-image-47667" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock
Pro mnoho lidí je pikantní jídlo kulinářským požitkem. Pro některé je také výzvou k testování vlastních hranic. Chilli v tom hraje velkou roli, ať už ve formě chilli papriček, extrémně pálivých chilli omáček nebo pochutin, jako jsou chipsy s příchutí chilli. Pálivou palčivou chuť způsobují složky ze skupiny kapsaicinoidů. Tyto rostlinné alkaloidy produkují různé druhy paprik (včetně chilli), a předpokládá se, že odrazují predátory od konzumace plodů. Jedním z nejznámějších alkaloidů papr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zmena-pohotovosti-svs/
Vydáno: 1. 11. 2023
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/cviceni_nakaza_SVS_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/cviceni_nakaza_SVS_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/cviceni_nakaza_SVS_orez.jpg 1100w" alt="" width="1024" height="588" class="wp-image-47645" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: SVS
Od 1. listopadu 2023 dochází ke změně rozsahu pohotovostí Státní veterinární správy (SVS).
Krizové linky jednotlivých krajských veterinárních správ (KVS) jsou nyní k dispozici ve všedních dnech od 8 do 22 hodin. O víkendech fungují nepřetržitě od sobotních 8 hodin do nedělních 22 hodin.
V případě svátků jsou krizové linky k dispozici od 8 hodin do 22 hodin. V případě, že následují dva sváteční dny po sobě, svátek předchází či navazuje na víkend, je režim podobný jako o víkendu. Linky tedy fungují od 8 hodin prvního dne pracovního volna do 22 hodin posledního dne volna.
Stále ...
https://bezpecnostpotravin.cz/testovani-zasilek-drevin-pri-dovozu-ze-tretich-zemi/
Vydáno: 31. 10. 2023
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/stromy-ovocne_sad_orez2-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/stromy-ovocne_sad_orez2-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/stromy-ovocne_sad_orez2-1536x881.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/10/stromy-ovocne_sad_orez2.jpg 1891w" alt="" width="1024" height="588" class="wp-image-47620" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" decoding="async" loading="lazy" />Foto: Shutterstock
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) informuje o novém rozsahu a zaměření testování dřevin určených k dalšímu pěstování (oček, roubů, řízků, výpěstků), původem ze třetích zemí. Toto opatření je zavedeno od 1. listopadu 2023. Cílem je zvýšení pravděpodobnosti záchytu škodlivých organismů u dovážených bezpříznakových komodit.
Úprava se týká testování zásilek dřevin určených k dalšímu pěstování (oček, roubů, řízků, výpěstků) – dále jen „dřevin“ – původem ze třetích zemí, pod ...